Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Relikvije očeta Damijana na pot okoli sveta

Objava: 14. 09. 2009 / 08:39
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Relikvije očeta Damijana na pot okoli sveta

Na poti od Rima do Havajev kar nekaj postankov v ameriških mestih

Po tem, ko bo papež Benedikt XVI. prihodnji mesec očeta Damijana, apostola gobavcev, razglasil za svetnika, bodo njegove relikvije na poti domov, torej iz Rima proti Havajem, napravile kar nekaj postankov.

To so nedavno oznanili na posebni spletni strani, ki jo je škofija Honolulu odprla prav zaradi skorajšnjega praznika, 11. oktobra. Na ta dan bo blaženi Jožef Damijan de Veuster, belgijski duhovnik, ki je svoje življenje posvetil skrbi za gobavce v koloniji na Havajskem otočju, razglašen za svetnika.

Na spletni strani lahko dobimo podatke o življenju blaženega očeta Damijana, različne molitve, video posnetke, fotografije, na voljo pa je tudi spletna trgovina s spominki in podrobnosti o romanju v Belgijo ali v Rim na slovesnost ob razglasitvi. Stran je postavila skupina prostovoljcev s Havajev, v znamenje praznovanja slovesne razglasitve očeta Damijana za svetnika.

Na dan razglasitve bo nekaj relikvij očeta Damijana iz Rima odpotovalo proti havajski prestolnici Honolulu, kjer je bil v katedrali Naše Gospe nebeškega miru leta 1864 oče Damijan posvečen v duhovnika. Čeprav je bil pokopan v kraju Kalaupapa na otoku Molokai, kjer je umrl leta 1889, so njegovo truplo izkopali in ga leta 1936 prenesli v njegov rojstni kraj v Belgiji.

Leta 1995, ko je bil oče Damijan razglašen za blaženega, so na Havaje poslali njegovo relikvijo, da bi jo položili v prvotni grob blizu kolonije gobavcev, kjer je oče Damijan deloval do svoje smrti zaradi hude bolezni. Zdaj bodo na Havaje poslali še drugo relikvijo, ki jo bodo hranili v havajski prestolnici. Na poti iz Rima se bodo z relikvijo ustavili v ameriških mestih Detroit, Michigan, San Francisco in Oakland, nato pa bo potovala po havajskem otočju. 1. novembra jo bodo v procesiji prinesli na cilj, kjer bo potekala medverska slovesnost.

Ves čas potovanja bo relikvija v spremstvu škofa ali duhovnika. Kot je povedal škof havajske prestolnice, je prisotnost relikvij pomembna, saj nas zbliža z osebo, ki nas navdihuje s svojim svetništvom, in upamo lahko, da bomo tudi sami dobili navdih in se v Božji ljubezni darovali za sočloveka.

Naslov spletne strani:

http://www.fatherdamien.com/

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh