Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža iz župnije Velika Polana

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 17. 09. 2018 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2018 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža iz župnije Velika Polana

Reportaža iz župnije Velika Polana

Prvi župnik v župniji Velika Polana je bil božji služabnik Danijel Halas, ubili so ga leta 1945.

Župnijska cerkev Srca Jezusovega

Poleg mnogih drugih vasi z Ravenskega in Dolinskega je tudi Velika Polana spadala v pražupnijo Turnišče. V Veliki Polani so imeli manjšo kapelo sv. Donata, v kateri so bili verski obredi le občasno. Cerkev Srca Jezusovega so v neoromanskem slogu pozidali leta 1924, pred tem so hodili k maši v Turnišče. Organizator zidave cerkve in župnišča je bil takratni turniški župnik Jožef Sakovič.

Leta 1925 je prišel v Polano za upravitelja Anton Rantaša, do takrat kaplan v Turnišču, in opremil cerkev. Barvna okna so izdelali v Innsbrucku. Glavni oltar in stranski Marijin oltar sta delo kiparja Sojča iz Maribora. Prižnico je izdelal Franc Zamuda iz Križevec pri Ljutomeru, orgle pa leta 1926 Jožef Brandl iz Maribora. Križev pot in celo cerkev je prvikrat poslikal Anton Čeh iz Ljutomera. Župnijo so dobili leta 1938, za prvega polanskega župnika pa je bil umeščen Danijel Halas.

Župnik Boris Tibaut: Svetost ni v prvi vrsti naše delo

»'Svetost' je edina sila, ki spreminja svet. Tudi verniki velikopolanske župnije si želimo sprememb na bolje, zato se dajemo Bogu na razpolago in preko različnih dogodkov zasebnega in našega župnijskega življenja konkretno živimo 'svetost'. Svetost črpamo iz Jezusovega Srca, ki mu je posvečena naša župnijska cerkev in s tem tudi vsa župnija. Zavedamo se, da svetost ni v prvi vrsti naše delo, temveč je Božji poseg v naše življenje, ki nas preoblikuje po zgledu svojega Srca,« pravi župnik Boris Tibaut.

V znamenju božjega služabnika Danijela Halasa


Spominska soba božjega služabnika Danijela Halasa

Vsakdanje poti življenja vernikov na tem območju močno osvetljuje svetost božjega služabnika Danijela Halasa, ki je kot župnik daroval življenje za župnijo in za prednike. Sadove njegove mučeniške smrti še danes obirajo in z njimi hranijo svojo vero.

Več o župniji Velika Polana si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh