Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Grahovo

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 08. 06. 2023 / 19:00
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2023 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Grahovo
Župnijska cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja. FOTO: Ivo Žajdela

Reportaža o župniji Grahovo

Župnija Grahovo pri Cerknici je izrazito podeželska župnija, tu je pokopan tudi pesnik France Balantič.

Župnijo Grahovo so ustanovili leta 1871 in obsega pet vasi: Grahovo, Žerovnica, Lipsenj, Bločice in Goričice. Otroci hodijo sem v šolo in k verouku tudi iz drugih vasi, ki formalno spadajo v druge župnije.

V župniji so štiri cerkve in vsaka ima svoje pokopališče. V Grahovem je posvečena Mariji Brezmadežni, v Žerovnici Spreobrnjenju sv. Pavla, na Lipsenju sv. Štefanu in na Bločicah sv. Primožu in Felicijanu. Cerkev sv. Miklavža, ki se je nahaja na hribu Slivnica, so porušili med drugo svetovno vojno. Tam je maša dvakrat na leto: na miklavževo soboto in na binkošti.

Pogled na Grahovo s pokopališča. FOTO: Ivo Žajdela

Že pol stoletja župnijo upravljajo salezijanci

Ljudje se med seboj dobro poznajo, kar ima svoje prednosti, pa tudi negativne učinke, pove župnik Aleksander Osojnik. »Prednosti so v medsebojni pomoči in bližini, negativno pa je, da se sosednje med seboj lahko ne marajo ali celo sovražijo. V takih primerih prav pride tudi spravna beseda duhovnega pastirja.« Starostna struktura prebivalstva je dokaj visoka, mnoge hiše so prazne, starejši živijo sami in mnogi so osamljeni. »Zato so obiski duhovnika zelo dobrodošli.

Že pol stoletja je župnija salezijanska in zato se duhovniki pri svojem pastoralnem delu po zgledu sv. Janeza Boska na poseben način posvečamo delu za mladino.«

Grahovo, župnijska cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja, freska Lojzeta Čemažarja. FOTO: Ivo Žajdela

Ljudje radi sodelujejo v župniji

Župnik pove, da ljudje radi sodelujejo v župniji. Zelo pomembna dejavnost v župniji je koledovanje. V času od božiča do Treh kraljev vsa leta (letos v 18 skupinah s 60 različnimi otroki) obiščejo in voščijo vsem hišam v župniji. Spremlja jih tudi župnik, ki blagoslavlja domove. Denar so zbirali za misijone, pa tudi za obnovo podružnične cerkve sv. Štefana. Na praznik Treh kraljev pridejo vsi koledniki k maši skupaj s starši. Sledi zahvalna koledniška picerijada. Letos jih je bilo kar sto, otrok in odraslih, v gasilskem domu.

Spomenik v Grahovem z imeni ljudi, ki so jih na območju Grahovega med vojni in po njej ubili komunisti. FOTO: Ivo Žajdela

Župnik se rad udeleži civilnih srečanj

Do Cerkve in župnijskega dela imajo tudi neverujoči dober odnos. Župnija sodeluje tudi z gasilci, ki so v vasi zelo aktivni. Vsako leto organizirajo tudi gasilsko mašo, ki je množično obiskana.

Župnika vabijo tudi na civilna srečanja, ki se jih rad udeleži, če le more. Pravi, da posledic komunizma ne čutijo več, ker so tisti najbolj zagrizeni že umrli, njihovi potomci pa s tem niso več obremenjeni.

Cerkvene stavbe so v zadnjem desetletju zgledno obnovili

Pri obnovi cerkva radi pomagajo tako mladi kot stari. Za veliko noč so se organizirali pritrkovalci, nosači bander in neba. Starši se poleg rednih sestankov potrudijo tudi pri postavljanju mlajev za praznik prvega obhajila in birme. Cerkvene stavbe so v zadnjem desetletju zgledno obnovili. Letos jih čaka še dokončanje fasade pri sv. Štefanu in obnova zvonika pri sv. Pavlu.

V Grahovem je tudi grob pesnika Franceta Balantiča, ki počiva na grahovskem pokopališču. FOTO: Ivo Žajdela

V Grahovem je tudi grob pesnika Franceta Balantiča

V Grahovem se ustavijo mnogi romarji, ki obiščejo cerkev, spomenik ubitim med vojno in po njej ter grob pesnika Franceta Balantiča, ki počiva na grahovskem pokopališču in so ga partizani ubili jeseni 1943 ob napadu na Grahovo.


Nalaganje
Nazaj na vrh