Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Ivančna Gorica

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 19. 01. 2022 / 09:42
Oznake: Slovenija, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2022 / 09:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Ivančna Gorica
Cerkev sv. Jožefa v Ivančna Gorici. FOTO: p. Branko Petauer

Reportaža o župniji Ivančna Gorica

Župnija Ivančna Gorica je mlada po starosti in po srcu.

Mladostnost župnije ohranjajo predvsem družine, kar nekaj jih je z več otroki, in nastajajo nove. Tudi sicer statistično vsa leta beležijo stalen prirast Božjih otrok, saj imajo marsikatero leto tudi do dvakrat več krstov, kot je pogrebov.

Imajo jedro, ki ga sestavljajo zvesti in zanesljivi sodelavci

»Seveda se pozna vsesplošen osip nedeljskih obiskovalcev bogoslužij, k čemur je še dodatno prispevala epidemija,« pove župnik Jurij Zadnik in doda, da delijo trende, ki so prisotni tudi v drugih župnijah, tudi tistih, ki so nastajale podobno in takrat kot njihova. 

»A imamo jedro, ki ga sestavljajo zvesti in zanesljivi sodelavci – tako tisti, ki so tukaj od začetka, kot tisti, ki so se k nam priselili in imajo osebno vero ter so se pripravljeni aktivno vključiti v župnijsko življenje.«

Birma v Ivančna Gorici. FOTO: Arhiv župnije

Cerkvena glasba je vedno imela pomembno mesto

Poleg otroškega, mladinskega in mešanega zbora poskušajo obujati ljudsko petje, ki se bolje obnese pri »družinskih mašah«. Takrat in ob slovesnostih nastane tudi priložnostna instrumentalna zasedba. Župnijska posebnost so tudi »božičnice«, ko na sveti božični dan popoldne pripravijo glasbeni program kot spevoigro ali splet zborovskega ter solo petja, saj je v župniji nekaj profesionalnih pevcev in glasbenikov. 

Ob običajnih nedeljah so jutranje maše »klasika«, ob 10. uri pa je kar živahno, saj sodobna krščanska slavilna glasba očitno nagovarja in je kar lep odziv s petjem v cerkvi. Pri teh bogoslužjih mesečno sodeluje tudi skupina otrok »Mlad oznanjam rad«, ki na kratko uprizorijo evangelij tiste nedelje, kot ga sami razumejo. 

Nedeljske in praznične maše prenašajo preko župnijskega Youtube kanala, da so lahko z njimi povezani tudi bolni in starejši ter v tem času tudi tisti, ki nimajo pogoja PCT.

Mnogo je mladostnega dogajanja

Kateheza okoli 120 otrok je zelo kakovostna, saj poklicna katehistinja Renata Strmole skupaj s sodelavci otrokom omogoča tako klasično obliko verouka kot Katehezo Dobrega Pastirja. Na razpolago imajo velik atrij z mnogimi pripomočki za delo po montessori metodi. Prefinjenosti izbranih materialov in uporabnih praks KDP so deležni tudi ostali otroci. 

Mladi pri oratoriju. FOTO: Arhiv župnije

V pripravah na birmo in v prizadevanju za kar najboljšo pripravo na življenje za osmi in deveti razred z župnikom sodelujejo birmanskimi animatorji. Mnogo je mladostnega dogajanja, med katerim so posebej živi duhovni vikendi. 

Zelo lep je tudi odziv na Slomškovo bralno priznanje, ki se ga vse bolj udeležujejo tudi odrasli. Knjižničarka kar v glavni krajevni knjižnici postavi poseben kot s knjigami za Slomškovo branje. 

Mladi se zbirajo tudi na mladinskih srečanjih

Med poletnimi počitnicami potekajo vsakoletni oratoriji za domače in okoliške otroke. Kar nekaj otrok in animatorjev se udeležuje tudi poletnih tednov v Ednu. Tudi pri skavtih jih je vse več, tako da se že dogovarjajo o začetku skavtske čete pri nas. Zadnja leta raste tudi število ministrantov. Na sveti večer jih je ministriralo 21.

Mladi se, poleg sodelovanja pri mladinskem zboru in instrumentalistih ter raznih animatorskih službah, zbirajo na mladinskih srečanjih. Med 10 in 20 mladih ob sobotnih večerih najprej prisluhne spodbudi tedna, potem se družijo in ustvarjajo. Lani so za Miklavža posneli igro in jo predvajali preko Youtuba, nato pa je Miklavž s spremstvom obiskal številne domove, pa čeprav samo na pragu.

Na romanju v Assisi. FOTO: Arhiv župnije

Mladost Cerkve skušajo živeti s poudarkom na poslanstvu odraslih

»V župniji Ivančna Gorica skušamo mladost Cerkve živeti predvsem s poudarkom na poslanstvu odraslih, ki so prvi prenašalci vere,« pravi župnik Zadnik. »S starši prvoobhajancev in birmancev skušamo imeti redna mesečna srečanja, ki so tudi kateheza. Ob dveh živahnih zakonskih skupinah že pripravljamo pogoje za naslednjo.« V župniji imajo žensko skupino Jožefine in biblično skupino ter neokatehumensko skupnost. 

Leta 2021 so ob cerkvi postavili spominski križ na prvo mašo slovenske vojske ob osamosvojitvi Slovenije. FOTO: Arhiv župnije

Tu je vsekakor doma prihodnost

Občasno organizirajo tudi kateheze za odrasle, vsaj dvakrat letno potekajo duhovne vaje v vsakdanjem življenju. Skupina starejših, Sožitje, poleg prijetnega druženja vključuje tudi vaje za ohranjanje zdravega telesa in duha. Župnija Ivančna Gorica je mlada tako po nastanku kot po izjemno živahnem udejstvovanju mladih v njenem pastoralnem življenju. Tu je vsekakor doma prihodnost.


Več v reportaži v novi številki tednika Družina (3/2022).

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh