Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Koper

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 02. 2020 / 12:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2020 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Koper

Reportaža o župniji Koper

Nekoč je bilo v Kopru več kot 30 samostanov in cerkva. Zdaj skrbi župnija za devet cerkva, veroučno šolo in župnijski dom.

Nekoč je bilo v Kopru več kot 30 samostanov in cerkva. Zdaj skrbi župnija za devet cerkva, veroučno šolo in župnijski dom.


Koprska stolnica

Trenutno imajo precej zaposlenosti s strehami kar na treh objektih, osrednje materialno delo pa poteka pri graditvi novega kora v stolnici in postavitvi orgel. Kot pove župnik Primož Krečič župljani podpirajo delo v župniji in darujejo, čeprav so predračuni zelo visoki in manjka še kar precej sredstev.

»Glede na dane razmere smo ocenili, da je to edina pot, da bomo prišli do dostojnih orgel v stolnici, ki smo jih v dar dobili iz Švice. Če bi šli v nabavo novih orgel, bi tega ne zmogli. Kar precej kritik je tudi na ozvočenje, ki bo moralo priti kmalu na vrsto.«

Zgodovinski spomin svetosti v zgodovini tega prostora

»Če se ponovno ozrem na župnijo, lahko rečem, da vlada v njej sproščenost in neobremenjenost z ozko tradicijo,« ugotavlja župnik Krečič. Trudijo se ohranjati zgodovinski spomin svetosti v zgodovini tega prostora (devet svetnikov in blaženih), obenem spodbujajo občestveno čutenje, da ni župnija le servis za verske dejavnosti, ampak skupen dom, živo srce za mesto in okolico. Zato po različnih zaselkih zbirajo ljudi in ti se lepo odzovejo, skupaj obhajajo mašo in se poveselijo v domačem vzdušju.


Pogled na Koper z Markovca

Spomni tudi, da je pomembno, da stopajo s svojim delom in srečanji na področje kulture, misli in uprave. Temu so namenjeni Večeri v Rotundi bl. Elija, ki jih pripravljajo skupaj s Klubom krščanskim izobražencev. Če so odmevni gostje, so večeri dobro obiskani. Pred božičem in veliko nočjo pripravijo teme, ki so bolj duhovno naravnane, za njih je tudi največ zanimanja.

Čez štiri leta bo veliki jubilej, 1500 let prihoda škofa Nazarija v Koper

Svojsko duhovno sporočilo imajo umetniška dela, ki jih hranijo stolnica in druge cerkve. V restavratorskem centru v Ljubljani so čudovito restavrirali dve veliki platni beneškega slikarja Vittoreja Carpaccija in eno njegovega sina Benedetta. Trenutno je na restavriranju kip Pieta iz 15. stoletja in znana Carpaccijeva slika Marija s svetniki. Prav 500. obletnica nastanka te slike je botrovala, da so v mestu skupaj obhajali Carpaccijevo leto in s tem ustvarili vezi ter sodelovanje, ki jih razvijajo še naprej, zlasti v novem programu Koper/Capodistria 1500.


Ministranti z vikarjem Janezom Arnežem

Čez štiri leta bo namreč veliki jubilej 1500 let prihoda škofa Nazarija v Koper. To obdobje so razdelili po sklopih, da bi prišli leta 2024 do obdobja poselitve otoka in prihoda prvega škofa. Verjetno je iz tistega časa plošča iz oltarne pregrade, ki so jo odkrili pred kratkim. Župnik pove, da so korenine vernosti velikega pomena za današnje vernike, da vidijo, kaj je pomenila vera prednikom in kako mora biti trdna ter živa tudi v našem času.

Več o župniji v reportaži v 6. številki Družine.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh