Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Rogaška Slatina

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 12. 2019 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2019 / 07:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Rogaška Slatina

Reportaža o župniji Rogaška Slatina

Versko središče znamenite zdraviliške Rogaške Slatine je cerkev sv. Križa.

Župnijska cerkev sv. Križa. Foto: Ivo Žajdela

Ob župnijski cerkvi sv. Križa ima župnija še podružnice: cerkev sv. Marije Vnebovzete v Tržišču, sv. Trojice na Prneku, kjer je tudi pokopališče, ter podružnično cerkev sv. Mohorja in Fortunata na Malih Rodnah. Ob zdravilišču je tudi priljubljena kapela sv. Ane, na Boču pa še Grilova kapela.

V zgodovini župnije je bilo kar nekaj duhovnikov, ki so dali poseben pečat Rogaški Slatini. Nadžupnik Janez Kalin je na prigovarjanje knezoškofa bl. Antona Martina Slomška leta 1862 po božiču začel z gradnjo nove cerkve sv. Križa.

Župnijska cerkev sv. Križa

Na prostoru stare romarske cerkvice, ki se prvič omenja že daljnega leta 1304, je bila leta 1866 zgrajena današnja cerkev. Bila je večkrat prenovljena, še posebej leta 2014, ob 150. obletnici posvetitve, ko je bila v celoti obnovljena zunaj in znotraj. Letos je dobila še štiri nove zvonove. Tudi podružnično cerkev sv. Trojice so v zadnjih letih v celoti obnovili. V njej je še posebej lep zlati baročni oltar, katerega obnova je bila zelo zahtevna.

Pernek pri Rogaški Slatini, podružnična cerkev sv. Trojice


Pernek pri Rogaški Slatini, podružnična cerkev sv. Trojice. Foto: Ivo Žajdela

Cerkev sv. Trojice na Perneku je ena najstarejših v župniji. Zob časa jo je močno načel in klicala je po temeljiti prenovi. Leta 2007 je dobila nov zvonik z pozlačenim križem. Obnovitvena dela so nadaljevali ob prihodu nadžupnika Jožeta Vehovarja. Cerkev so v celoti obnovili od zunaj in od znotraj. Najzahtevnejše delo je bila restavracija zlatega baročnega oltarja velike umetniške vrednosti. Tudi prižnica, ki je bila leta 1862 prenesena iz stare župnijske cerkve in je lep primerek visokega baroka, je doživela svojo restavracijo in prenovo.

Obnova svetišča sv. Trojice je zaključena ob pomoči pridnih rok mnogih dobrih ljudi.


V cerkvi sv. Trojice na Perneku je zlati baročni oltar velike umetniške vrednosti. Foto: Ivo Žajdela

Cerkev sv. Trojice obdaja pokopališče. Med vojno so izgubili vse zvonove iz župnijske cerkve in dva zvonova iz podružne cerkve sv. Trojice. Ostal je eden, ki je ob pogrebih še bolj žalostno zvonil. Leta 2017 se je župnija odločila za nakup šestih novih zvonov. Dva za podružnično cerkev sv. Trojice in štiri za župnijsko cerkev. Zdaj jih trije zvonovi vabijo k maši in trije zvonovi jih pospremljajo k večnemu počitku.

Dušni pastir med dobrimi ljudmi

Nadžupnik Jože Vehovar pove, da je z veseljem dušni pastir tukaj, med dobrimi ljudmi. Edini resni problem je, da zaradi pomanjkanja duhovnikov nimajo kaplana. Pove tudi, da so ljudje med Bočem in Donačko goro, kjer je župnija, veseli, odprti ljudje, ki se radi družijo ter si priskočijo na pomoč. Družinsko izročilo ima tukaj še vedno svojo moč, nekateri običaji in navade še živijo. Poseben pečat daje župniji zdraviliški turizem, steklarna in Orglarstvo Škrabl, ki skrbno bdi nad domačimi cerkvenimi orglami.


Lovci in rogisti ob prazniku sv. Huberta. Arhiv župnije

Več o župniji v reportaži v Družini številka 51–52.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh