Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Šmarjeta

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 03. 08. 2022 / 15:19
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2022 / 16:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Šmarjeta
Župnijska cerkev sv. Marjete. FOTO: Ivo Žajdela

Reportaža o župniji Šmarjeta

Župnija Šmarjeta je klasična podeželska delavska župnija. So na podeželju, a hkrati večina ljudi hodi v službo, imajo pa doma vsaj še vinograd pa kakšno njivico za lastne potrebe. Vsa ostala kmetijska zemljišča uporablja nekaj velikih kmetov, ki se preživljajo samo s kmetijstvom.

Zaradi tega je večina župnijskega delovanja in življenja osredotočenega na vikend. Vse skupine, ki so bile v župniji, so se srečevale bolj ali manj čez konec tedna, med tednom je potekal samo verouk za osnovnošolce.

Zaradi te podeželske lege župnije je še vedno zelo močna tradicija, ki se kaže v tem, da je obisk nedeljske maše razmeroma dober.

Pogled na Šmarjeto z vzhoda, izpod Orešja. FOTO: Ivo Žajdela

Precej je dejavna mladinska in animatorska skupina

V župniji deluje nekaj skupin, ki sooblikujejo življenje župnije. ŽPS se sestaja mesečno ter dejavno oblikuje pastoralno življenje župnije tako s predlogi kot tudi prevzemanjem obveznosti in raznih nalog.

Imajo pevsko skupino mamic, ki skrbi za petje v cerkvi. Klasičnega mešanega zbora trenutno nimajo, ampak redno ob nedeljah in praznikih pojejo članice skupine mamic, ki so dejansko vse mamice, razen zborovodja Davida.

Precej je dejavna mladinska in animatorska skupina, saj ne samo da pripravljajo vsakoletni oratorij v avgustu, ampak tudi Miklavžev oratorijski dan, božičnico ter pomagajo pri vodenju skupin birmancev, ki prihajajo k njim na duhovne vaje.

Glavni oltar v župnijski cerkvi sv. Marjete v Šmarjeti. FOTO: Ivo Žajdela

Imajo dom duhovnih vaj, imenovan dom sv. Marjete

Ker imajo v župniji dom duhovnih vaj, imenovan dom sv. Marjete, se na leto v njem zvrsti tudi do petnajst skupin birmancev, za katere imajo skupaj z animatorji duhovne vaje.

Poleg birmancev tudi prvoobhajanci ter še veliko drugih skupin poskrbi, da je okrog župnišča in cerkve ob koncih tedna ter med počitnicami živahno in veselo. Imajo zakonsko skupino, ki se srečuje vsak mesec.

Skupina ministrantov na rednih tedenskih srečanjih pili veščine lepega sodelovanja pri bogoslužju.

Slika drinskih mučenk v cerkvi, med njimi je Krizina M. Bojanc iz župnije. FOTO: Ivo Žajdela

Ker nimajo mešanega zbora, se je razvilo ljudsko petje

Ljudje sodelujejo na različne načine, kar veliko imajo bralcev Božje besede, močno je ljudsko petje v cerkvi.

Ker nimajo mešanega zbora, se je razvilo ljudsko petje, ko poje skoraj vsa cerkev. Nekateri sodelujejo tako, da skrbijo za čistočo in okrašenost cerkve, vsak teden je na vrsti ena vas ali zaselek.

Kar nekaj jih je, predvsem mož, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, pri kakršnem koli delu v cerkvi ali okrog nje.

Farne spominske plošče v Šmarjeti. FOTO: Ivo Žajdela

Župnik je vesel, da je sodelovanja »kar nekaj«

Društvo podeželskih žensk Šmarjeta vsako leto pripravi košaro z jedili za blagoslov ob veliki noči, kar potem porabijo za velikonočni zajtrk za vse sodelujoče. Vedno poskrbijo za pogostitev ob žegnanjih, tako farnem žegnanju kot na vseh sedmih podružnicah.

V domu sv. Marjete imajo zdaj dve gospe, ki skrbita za čiščenje in kuhanje za skupine. Župnik je vesel, da je sodelovanja »kar nekaj in ljudje so pripravljeni priskočiti na pomoč, če župnik kaj potrebuje«.

Kupi v trgovini

Razprodano
Tri četrt tisočletja pražupnije Škocjan pri Turjaku
Monografije
44,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh