Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Šmartno ob Dreti

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 11. 06. 2019 / 11:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2019 / 07:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Šmartno ob Dreti

Reportaža o župniji Šmartno ob Dreti

Župnija sv. Martina v Zadrečki dolini, kakor ji pravijo domačini, oziroma Šmartno ob Dreti, obstaja že 230 let.

Župnija sv. Martina v Zadrečki dolini, kakor ji pravijo domačini, oziroma Šmartno ob Dreti, obstaja že 230 let.


Šmartno ob Dreti, foto: Ivo Žajdela

V zapisu ob reševanju spora, ali naj kmetje, ki imajo parcele v sosednji župniji sedeža apostola Petra v Bočni, financirajo tudi to ali samo svojo Šmarčko, je leta 1926 duhovnik dal utemeljitev, da župnija sv. Martina obstaja že od leta 1788, medtem ko je sosednja nastala leta 1905.


Župnijska cerkev sv. Martina; foto: Ivo Žajdela

Dve podružnici: sv. Jošta ter sv. Gervazija in Protazija

Cerkev naj bi na tem mestu stala že od leta 1426. Med ljudmi je živo izročilo, da je posestnik Glojek dal zgraditi svetišče, do katerega je prišel po svoji zemlji. V 17. stoletju so podaljšali svetišče in povišan zvonik, v 18. stoletju so dozidali kapelo sv. Izidorja in leta 1802 Žalostne Matere Božje (pieta).


Podružnična cerkev sv. Gervazija in Protazija pri Sv. Joštu; foto: Primož Jerman

Cerkev je imela tri oltarje: sv. Martina, sv. Ahacija, ki ga je posvetil škof Hren leta 1603, in sv. Ane.

Ob ustanovitvi župnije, za časa cesarja Franca Jožefa, je župnija sv. Nadangelov na Vranskem dala župniji v Šmartnem ob Dreti dve podružnici (sv. Jošta ter sv. Gervazija in Protazija).

Podružnično cerkev sv. Jošta


Podružnična cerkev sv. Jošt nad Rovtom pod Menino; foto: Primož Jerman

Podružnično cerkev sv. Jošta nad Rovtom pod Menino, vidno z avtoceste pri Vranskem, naj bi zgradili Celjski grofje. Prvič je bila omenjena leta 1426, sicer je vsaj sto let starejša. Pozneje je dobila gotiziran strop, njena prostrana notranjost je bila zmanjšana.

V njej naj bi bil pokopan menih. Popotniki, ki stopajo po evropski pešpoti E6, gredo mimo sv. Jošta in druge, ki je nekoliko vstran, skoraj kapele sv. Gervazija in Protazija. Ta cerkev ima raven strop. Postavljena naj bi bila v 15. stoletju.

Obnova cerkve visoko nad Šmartnim

Ob prihodu v župnijo leta 2011–2012 je župnik Ivan Šelih želel vedeti za stanje župnije: za meje župnije in število objektov. »Ravno ob vstopu v cerkvico sv. Gervazija in Protazija, ki je bila popolnoma obnovljena, sem vprašal ključarje: 'Kdaj je maša v tem svetišču?' Odgovorili so, da ni maše.

Ni bilo logično, da v obnovljenem svetišču ni maše. Razložili so mi, da je p. Evgen (zdaj že pokojni) pripeljal obnovo do te točke, duhovniki pa pozneje niso nadaljevali procesa posvetitve.

Na kratko sem dejal: 'Potem pa dajmo'. In so me slišali. Takoj so prišli s konkretnimi predlogi, kako začeto dokončati. Nabavili so manjkajočo skromno opremo za zakristijo in zvon. Čeprav je v Rovtu pod Menino samo kakšnih 80 prebivalcev, so sami zbrali 6.500 evrov za zvon (240 kg), ki so ga vlili v Žalcu, posvečen je Slomšku. Tako nas je ta izziv povezal ter dal poguma in zagona za lepo in spoštljivo sodelovanje.«

Relikvije sv. Gervazija in Protazija

V nedeljo, 23. junija, ob 15. uri, bodo prinesli relikvije sv. Gervazija in Protazija k podružnici sv. Martina v Šmartnem ob Dreti, k cerkvici, ki jima je posvečena. Slovesno jih bodo sprejeli, s slovesno mašo počastili, slovesnost pa bo vodil upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.

Več o župniji si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh