Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji sv. Martina na Hajdini

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 18. 12. 2020 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2020 / 15:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji sv. Martina na Hajdini

Reportaža o župniji sv. Martina na Hajdini

Župnija ima lepo obnovljene stavbe in zelo živo pastoralno življenje.

Župnija sv. Martina Hajdina ima zelo živo pastoralno življenje. FOTO: Tement



Župnija sv. Martina na Hajdini pri Ptuju ima lepo obnovljene stavbe in zelo živo pastoralno življenje.

Pastoralno delo je raznoliko, k čemer veliko prispevajo razne skupine. To so: župnijski in gospodarski svet, ki skupaj štejeta 31 članov, pevci, ki jih je 21 ter sodelavci Karitas, ki je s svojimi 41 člani, najmočnejša skupina. Poleg njih delujejo še biblična skupina, molitvena skupina, skupina animatorjev, dve zakonski skupini (trenutno je v ustanavljanju tretja) ter skupina bralcev in ministrantov. v mirovanju je otroški pevski zborček.

V župniji nudijo »zatočišče« še eni zakonski skupini, ki je bila prva ustanovljena na širšem ptujskem območju in jo vodi p. Vinko Škafar, ter skupini Lilije (ženska skupina za osebno in duhovno rast, ki jo vodi s. Štefka Klemen).


Hajdina, župnijska cerkev sv. Martina, glavi oltar, kip zavetnika. FOTO: Ivo Žajdela


Bogata pastorala

Župnija ima 5370 prebivalcev, večina med njimi je krščenih, saj je župnija, vsaj do neke mere, še precej tradicionalna, čeprav tudi vanjo močno piha veter »nasprotnih smeri«.

V preteklem letu so imeli 68 krstov, 41 pogrebov, 450 nedeljnikov (verniki, ki živijo v naselju Turnišče ter uličnem delu Spodnje Hajdine, ki sta del mesta Ptuja in skupaj štejeta več kot 1.800 vernikov, duhovno oskrbo prejemajo v župniji Ptuj – Sv. Peter in Pavel, saj tudi večina otrok, ki živi v teh dveh naseljih, obiskuje verouk na območju klošterske župnije).

Veroučencev je 216. Hodijo na tri osnovne šole in sicer na Hajdino, v Kidričevo in na Ptuj. Tudi župnija sama spada v tri občine: Hajdino, Kidričevo in Ptuj. Letošnjih prvoobhajancev so imeli 28 in birmancev 41 (dva razreda).

Leta 2019 se je poročilo osem parov, kar je precej manj od dolgoletnega povprečja, ko je bilo 14 poročenih parov.


Hajdina, župnijska cerkev sv. Martina. FOTO: Ivo Žajdela


Obnovili so praktično vse

V letih delovanja župnika Marijana Fesla v župniji so morali postoriti marsikaj, ne samo na pastoralnem temveč tudi na gospodarskem področju. Večina stavb in cerkva (z izjemo nove cerkve v Slovenja vasi) so bili potrebni temeljitega popravila ali obnov.

Praktično ni stavbe, ki ni bila obnovljena, strehe, ki ni bila zamenjana, in opreme, ki ne bi bila bodisi restavrirana ali na novo izdelana. Vse je bilo že tako dotrajano, da so bili nujni temeljiti posegi na stavbah in v njih.

Poleg vseh obnov so nabavili štiri nove zvonove za župnijsko cerkev, nove orgle, nova barvna okna v župnijski cerkvi in križev pot v Slovenja vasi, v župnijski cerkvi in podružni cerkvi v Kungoti je bila zamenjana tudi vsa elektroinštalacija in nameščena nova svetlobna telesa, prav tako novi lestenec v obliki križa v podružnični cerkvi v Slovenja vasi.


Hajdina, župnišče in župnijska cerkev sv. Martina. FOTO: Ivo Žajdela


Vse, kar je v lasti župnije, je od vernikov

Župnik pove, da se vsota vseh obnovitvenih del giblje blizu milijon evrov. Vsa sredstva so bila zbrana s prispevki vernikov in sofinanciranjem Občine Hajdina in Občine Kidričevo, kamor spada podružnična cerkev v Kungoti. Na prošnje se je odzvala le slaba četrtina vernikov, a so kljub temu zmogli tako velike projekte.

»Vsem, ki čutijo, da je vse to, kar je v lasti župnije, dejansko njihovo, sem neizmerno hvaležen. Ob vseh teh obnovah in gradnjah je raslo tudi župnijsko občestvo, ki je v samem jedru zelo zdravo.

Zdravo jedro pa pomeni tudi upanje, da se prek tega jedra pretaka milost vse tja do zadnjega najbolj oddaljenega vernika,« opiše svoje uspešno delo v župniji župnik Marijan Fesel.

*Več o župniji Hajdina si lahko preberete v reportaži v božični Družini, št. 51–52.*

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh