Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Trata – Gorenja vas

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 03. 04. 2019 / 12:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2019 / 07:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Trata – Gorenja vas

Reportaža o župniji Trata – Gorenja vas

Župnija Trata – Gorenja vas v Poljanski dolini je stara 230 let, začetek župnijske cerkve pa sega v 14. stoletje.

Župnija Trata-Gorenja vas se nahaja na pol poti med Škofjo Loko in Žirmi, v razširjenem osrednjem predelu Poljanske doline. Osrednje naselje v župniji je Gorenja vas, ki ima več kot tisoč prebivalcev.

Prvotno je bila Gorenja vas samo naselje na levem bregu reke Sore, na desnem pa sta bili samostojni naselji Trata in Sestranska vas. Pri tem je Trata kot sedež župnije, šole in občine zavzemala poseben položaj.

Začetek župnijske cerkve sega v 14. stoletje. Prvič se v pisnih virih omenja šele leta 1623. Leta 1752 so jo prezidali, leta 1852 je pogorela, ob obnovi med letoma 1855 in 1860 pa so jo povečali.

Ima tri oltarje. Glavni oltar je iz leta 1739, na njem pa so kipi iz srede 19. stoletja, ki so jih izdelali v Šubičevi podobarski delavnici v Poljanah.

Tri podružnične cerkve

Podružnična cerkev, posvečena svetemu Urbanu papežu, ki stoji na istoimenskem strmem hribu nad sotočjem Potoške grape in Brebovnice, je iz druge polovice 15. ali začetka 16. stoletja ter ima kakovostno baročno opremo.

Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika
Med cerkvami v tratarski župniji ima cerkev na Hotavljah najbolj nenavadno lego, saj stoji tik ob potoku Hotaveljščici, stisnjena ob pobočje hriba Slajka. Pozidali so jo okoli leta 1500. Ima tri lesene baročne oltarje. Zanimiva je zidna slika na sredini cerkve, ki prikazuje dobro in slabo spoved.

Cerkev sv. Jedrti stoji visoko pod Blegošem, v Čabračah, in je v 18. stoletju predelana starejša stavba.

Sodijo med tiste z največ otroki na število prebivalcev

Občina Gorenja vas - Poljane sodi med tiste z največ otroki na število prebivalcev, kar se pozna tudi v župniji. Krstov imajo zadnja leta preko 30, pogrebov nekaj čez 20.


Ministranti z obema duhovnikoma

Generacije veroučencev štejejo od 25 do 30 otrok. Približno toliko imajo vsako leto tudi birmancev in prvoobhajancev. Skupaj obiskuje verouk okrog 250 otrok, nekaj jih prihaja tudi iz sosednjih župnij.

Župnik Gregor Luštrek pravi, da postaja vzgoja v veri vse bolj zahtevna, ker je vedno več otrok, ki doma ne dobijo trdne opore v veri ali pa so starši veri in Cerkvi celo nasprotni.

»Župnišče je večkrat premajhno za dostojno izvajanje verouka in drugih dejavnosti, za vzdrževanje in čiščenje pa preveliko. Ljudje se s tem ne želijo ukvarjati. Tudi skrb za cerkev in okolico je omejena na majhno število zelo pridnih in požrtvovalnih ljudi, ki predstavljajo srce župnije.«

Več o župniji Trata - Gorenja vas si preberite v novi številki Družine.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh