Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Velenje – bl. A. M. Slomšek

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 01. 2020 / 12:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2020 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Velenje – bl. A. M. Slomšek

Reportaža o župniji Velenje – bl. A. M. Slomšek

Župnija Velenje – bl. Anton Martin Slomšek je mlada, saj je bila ustanovljena leta 1993.

Pogled z ruševin šaleškega gradu na osrednji del župnije s cerkvijo sv. Andreja

V Velenju delujejo tri župnije. Župnija Velenje – bl. Anton Martin Slomšek je najmlajša izmed njih, saj je bila ustanovljena leta 1993. Pokriva manjši del mesta Velenje in vas Bevče.

Maše so tudi med tednom lepo obiskane

Ker je Velenje mlado mesto, je tu veliko priseljencev od blizu in daleč, ki so zaradi dela prišli ter mnogi od njih tudi ostali v Velenju. Tako je bilo tudi z mnogimi posamezniki in družinami, ki so prišli iz nekdanjih republik Jugoslavije. Posledično je Velenje multikulturno in tudi multireligiozno mesto. Mnogi priseljeni so tudi katoličani in so versko zelo zavedni. Aktivno sodelujejo tudi v župniji in prevzemajo najrazličnejše službe in karizme znotraj župnije.


Otroški pevski zbor

Da je tudi v Velenju krščanstvo še kako živo, kaže to, da so tudi maše med tednom lepo obiskane. V povprečju se jih zbere okrog 25, v predprazničnih in prazničnih dneh pa še precej več.

Župnišče so uredili v kupljeni vrstni hiši

Ko je prvi župnik Jože Vehovar prišel v župnijo, ta še ni imela župnišča. Skoraj deset let se je glavno župnijsko življenje odvijalo v hiši, zdaj že pokojne gospe Pepce Vok. Njena garaža je postala župnijska pisarna, podstrešje stanovanje za župnika, njena dnevna soba pa je bila hkrati veroučna učilnica, pevska soba in soba za razna srečanja. Leta 2002 je župnija uspela kupiti vrstno hišo na Splitski ulici, kjer je zdaj župnišče. Hiša je bila potrebna obnove in prenove, k čemur so veliko pripomogli mnogi župljani. Tu je zdaj župnijska pisarna, veroučna učilnica, sejna soba in stanovanje za župnika.


Cerkev sv. Andreja

Dve cerkvi

V župniji imajo poleg cerkve sv. Andreja v Šaleku, še podružnično cerkev sv. Miklavža v Bevčah. Bevško cerkev so pred dobrim desetletjem zunaj in znotraj obnovili. Lani so uspeli restavrirati tabernakelj in upajo, da jim bo kdaj uspelo restavrirati tudi glavni in stranska oltarja.


Podružnična cerkev sv. Miklavža v Bevčah

V Šaleku so se lani lotili temeljite prenove notranjosti cerkve. V dobrem mesecu, kolikor je bila cerkev zaradi prenove zaprta, so popolnoma prenovili električno napeljavo, sanirali vlago s sanirnimi ometi in uredili novo osvetljavo cerkve. Celotno notranjost cerkve so tudi na novo prepleskali. Obnovili so kamnite portale gotskih oken in vgradili nova lesena okna. Da bi v prihodnje imeli čim manj težav z vlago, so vgradili tudi lokalno prezračevanje.

Več v reportaži v Družini številka 3.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh