Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reportaža o župniji Sora

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 04. 2024 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2024 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reportaža o župniji Sora
Sora, župnijska cerkev sv. Štefana. FOTO: Ivo Žajdela

Reportaža o župniji Sora

Župnija Sora sodi med starejše na Gorenjskem. Pisni viri jo omenjajo že v 12. stoletju. Župnijska cerkev sv. Štefana se torej že več kot osem stoletij dviga nad Sorškim poljem.

Sora, župnijska cerkev sv. Štefana in samostan. FOTO: Ivo ŽajdelaVas Sora je po vsej verjetnosti neprekinjeno poseljena že od pradavnine dalje. Razlog za takšno trditev je Hom, hrib nad cerkvijo, kjer so še zdaj vidni ostanki prastare keltske naselbine.

Na griču nad vasjo so postavili prvo cerkev, najverjetneje v romanskem slogu. Kasneje so jo podrli in na istem mestu postavili novo. Ta, zgrajena v gotskem slogu, je stala vse do leta 1884, ko so položili temeljni kamen za sedanjo cerkev. Slednjo so postavili bolj proti vzhodu, prostor nekdanje cerkve pa namenili pokopališču.

Sora, glavni oltar v župnijski cerkvi sv. Štefana. FOTO: Ivo Žajdela

Kronogrami župnika Sebastijana Pogačarja

V sorški župniji so delovale tudi mnoge znamenite osebnosti. Med njimi velja najprej omeniti Valentina Vodnika, ki je v Sori opravljal kaplansko službo. Deset let je župnijo vodil Franc Saleški Finžgar (1908–1918), pisec številnih povesti in dramskih del. Zagotovo si omembo zasluži tudi župnik Sebastijan Pogačar (1693–1762), doma iz Gorij. V župnijske matične knjige je pripisal mnogo pomenljivih zaznamkov (kronogramov), ki jih je iz latinščine prevedel pokojni mariborski pomožni škof Jožef Smej. Te in še druge kronograme je zbrala in uredila Antonija Jelenc iz Škofje Loke in jih izdala v knjigi z naslovom Kronogrami Sebastijana Pogačarja (Didakta, Radovljica 2013).

Sora, oltarna slika zavetnika nad oltarjem v župnijski cerkvi sv. Štefana, Valentin Metzinger, 1741. FOTO: Ivo Žajdela

Župnija Sora ima šest podružnic

Župnija Sora ima šest podružnic. Vse so stare najmanj pet stoletij. Sveti apostol Andrej ima svoje svetišče na Gostečah, nadangel Mihael v Dolu, mučenca Mohorja in Fortunata častijo na najvišjem vrhu župnije, na Osolniku (855 metrov visoko). Malo, a prikupno svetišče sv. Florjana, zavetnika gasilcev, so verniki zgradili na Tehovcu, zaselku med Ločnico in Studenčicami. Apostolska prvaka sv. Peter in Pavel sta našla svoj dom na Ladji. Na najbolj severnem delu župnije, na Jeprci, stoji cerkev sv. Nikolaja. Na vseh podružnicah je v teku leta vsaj pet maš, izjema je le cerkev na Ladji, kjer so maše vsak teden, v mesecu maju pa vsak delavnik.

Anton Martin Slomšek na kapeli pri karmeličanskem samostanu, delo Maše Bersan Mašuk. FOTO: Ivo Žajdela

Raznolikost župnije Sora

Sorška župnija je do Jožefinskih reform obsegala še ozemlje in cerkve, ki danes sestavljajo župnijo Preska. Še vedno pa po ozemlju sodi med večje župnije na Gorenjskem. Morda je prav zato tudi ena bolj raznolikih župnij. Ozemeljsko si jo večinoma delita občini Medvode in Škofja Loka. Otroci, ki obiskujejo veroučno šolo, hodijo v štiri osnovne šole: na Trato v Škofji Loki, v Soro, Presko in na Svetje, v Medvodah. Župnijo prepolovita tudi reka Sora in železnica. Kot pravi župnik Jože Čuk otroci iz različnih osnovnih šol prihajajo k verouku, se običajno posedejo po poznanstvu iz šole, v katero hodijo. »Sprva je med njimi čutiti nekako zadržanost, z vsakim letom pa v različnosti odkrivajo bogastvo. Mnogi spletejo prijateljske vezi, ki jih ohranijo tudi potem, ko zaključijo osnovnošolski verouk. Nasploh je raznolikost župnije bolj blagoslov kot ovira.«

Na ozemlju župnije živi okoli pet tisoč prebivalcev. Večji del živi v Medvodah, naselju, ki je v večji meri zraslo po drugi svetovni vojni, ostali del pa je razporejen po vaseh in zaselkih: Pungert, Gosteče, Draga, Dol, Sora, Rakovnik, del Goričan, Ladja, Spodnja in del Zgornje Senice, Ladja, Trnovec, Svetje, Tehovec in Studenčice.

Reportaža je objavljena v Družini, številka 13-14, 31. marec 2024.

Kupi v trgovini

Duhovnik v viharnih časih
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh