Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po reševalni akciji: »To je bil zelo srečen dan« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 07. 2022 / 08:38
Oznake: Nesreča
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2022 / 16:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po reševalni akciji: »To je bil zelo srečen dan« [VIDEO]
Policijski helikopter je včeraj zvečer s Kredarice v UKC Ljubljana prepeljal dva huje poškodovana pohodnika. FOTO: Zajem zaslona/Aleš Smolej

Po reševalni akciji: »To je bil zelo srečen dan« [VIDEO]

Na Kredarici so zjutraj nadaljevali reševalno akcijo, potem ko je včeraj v skupino 18 planincev pri vračanju s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici udarila strela. Ta je dva huje poškodovala, druge pa lažje. Huje poškodovana so že sinoči prepeljali v UKC Ljubljana, preostalih 16, ki so prenočili v domu na Kredarici, pa so na varno prepeljali danes zjutraj.

Predstavniki sodelujočih pri reševanju so na današnji novinarski konferenci v Mojstrani predstavili podrobnosti včerajšnjega in današnjega reševanja. Na območje, kjer se je zadrževalo 18 pohodnikov iz različnih skupin, je nekaj minut pred 15. uro najmanj trikrat udarila strela. V vsaj dve osebi je strela udarila neposredno, v eno žensko naj bi udarila dvakrat. Dve osebi sta bili huje poškodovani, ostale lažje. Ponesrečenci so sami poklical na številko 112. Reševalci so pojasnili, da je bilo reševanje zaradi izredno slabega vremena zelo zahtevno, razmere na gori pa zaradi velikega števila poškodovanih kritične.


Vodja reševalne akcije Iztok Arnol je povedal, da so takoj aktivirali sedem reševalcev za klasično reševanje, ko so prišle informacije o več poškodovanih, pa so vključili še dodatne sile, poleg reševalcev iz Mojstrane, še reševalce iz Kranjske Gore, Rateč in Bohinja.

Na novinarski konferenci po uspešni reševalni akciji. FOTO: FB Gorska reševalna zveza Slovenije

Polet proti Triglavu ni bil možen

Helikopter Slovenske vojske je ob vse slabšem vremenu reševalce skušal pripeljati čim bližje nesreči. Pilot Jernej Ramovš je pojasnil, da so sedem reševalcev uspeli prepeljati tik pod oblake, do višine 2200 metrov, od koder so peš nadaljevali do Kredarice. Zaradi prevelikega tveganja ob nadaljnjem slabšanju vremena nato niso mogli več poleteti proti Triglavu, je poročala STA. Nekaj po 19. uri so po besedah Arnola ugotovili, da zaradi vremenskih razmer tudi klasično reševanje ni mogoče, zato so se skupaj z zdravnico, ki je bila v dežurni helikopterski ekipi, odločili, da z izjemo dveh huje poškodovanih, ostali ponesrečenci noč prebijejo v planinski koči na Kredarici.

Pet ponesrečencev na Jesenice, enajst v UKC Ljubljana

Danes zjutraj je policijski helikopter pet ponesrečencev prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice, 11 pa v UKC Ljubljana, kjer so na 24-urnem opazovanju. Gorski reševalec Primož Trunk je povedal, da so bili poškodovani na srečo stabilni. Večina je imela prizadet živčni sistem z izraženim mravljinčenjem po različnih delih telesa, nekaj je bilo tudi opeklinskih ran, ki jih povzroči električni tok ob vstopu in izstopu v telo. Med poškodovanimi so po dosedaj znanih podatkih vsi odrasli, med njimi sta vila dva tujca. 

Srečen dan

»Na koncu je bil to zelo srečen dan. Skoraj neverjetno je, da ni bil nihče mrtev,« je izpostavil Arnol. Po njegovi oceni je bila to ena večjih tovrstnih nesreč v slovenskih gorah in že zelo dolgo časa ni bilo podobne. Ob tem je se vsem zahvalil za pomoč in gorniško kolegialnost. Sodelovalo je med 30 in 40 gorskih reševalcev ter še številni drugi.

Strela je sicer v petek udarila tudi v dva pohodnika v okolici doma Valentina Staniča pod Triglavom, ki pa nista bila poškodovana. Gorski reševalci pa ob tem znova opozarjajo na veliko previdnost pri obisku gora. »V poletnem času je v popoldanskem času velika verjetnost neviht, tako da se odpravimo v gore dovolj zgodaj, izbiramo poti, ki smo jim kos, imamo s seboj topla oblačila in zadostno količino vode ter hrane,« je opozoril podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miha Primc.


Novica ob 10.00

Vsi planinci na Kredarici

S pomočjo še drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice so vse udeležence udara strele uspešno pospremljeni do Kredarice. »Enega so morali nositi. Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske, ki je ekipo osmih gorskih reševalcev prepeljal na Kredarico v pomoč dežurni ekipi. Akcijo vodi GRS Mojstrana, zaradi večjega števila ponesrečencev, pa so bile aktivirane tudi GRS Rateče, GRS Kranjska Gora, GRS Mojstrana, GRS Jesenice in GRS Bohinj,« včerajšnjo akcijo opisujejo v GRZ Slovenija.

FOTO: FB Gorska reševalna zveza Slovenije

Dva poškodovana prepeljali v UKC Ljubljana

Policijski helikopter je z reševalcema ob 20.30 s Kredarice v UKC Ljubljana prepeljal dva huje poškodovana pohodnika. »Posadka je bila dlje časa neprestano pripravljena na vzlet in je izkoristila prvo in edino možnost, da so v zelo slabih meteoroloških pogojih poleteli v dolino in uspešno prepeljali huje poškodovana v nadaljnjo oskrbo.« Ostalih 16, ki so bili lažje poškodovani, so rešili danes zjutraj.  


Kupi v trgovini

Triglav, očak in varuh
Monografije
39,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh