Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Rešitev za krizo je, da spoznaš, da krize ni!«

Za vas piše:
Jan Dominik Bogataj
Objava: 08. 05. 2013 / 21:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Rešitev za krizo je, da spoznaš, da krize ni!«

Dijaki Škofijske klasične gimnazije v Šentvdu nad Ljubljano so pripravili pogovor s filozofom Gorazdom Kocijančičem.

V torek, 7. maja, so dijaki Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano pripravili pogovor z Gorazdom Kocijančičem. Gost je filozof in klasični filolog (študiral je grščino), zaposlen pa je v NUK-u. Gorazd Kocijančič je velik mislec, filozof, pesnik, prevajalec, jezikoslovec, predvsem pa je kristjan. Tekoče govori 12 jezikov, za prevod Platona je prejel Sovretovo nagrado. Za svojo zadnjo pesniško zbirko Primož Trubar zapušča Ljubljano je letos prejel nagrado Prešernovega sklada. Pri osemnajstih letih je doživel spreobrnjenje in sprejel krst kot katoličan.

Občistvo, v katerem so bili tako dijaki kot profesorji, je nagovoril na preprost način. V sproščenem pogovoru so se dotaknili različnih tem: od intimnih vprašanj glede literarnega ustvarjanja, spreobrnjenja, duhovnosti, pa vse do aktualnih družbenih problemov. Kocijančič svoj odgovor nanje vidi v širjenju svoje besede in vzbujanju občutka za kritičnost in trezen premislek, medtem ko se v bolj neposrednem (političnem) prizadevanju za spremembe ne vidi. Na vprašanje, kaj sploh lahko stori posameznik v teh zmedenih časih, pa Kocijančič odgovarja z rekom ruskega meniha: »Najdi mir v sebi in rešil boš tisoč ljudi.«Kljub vsesplošnem govoru o gospodarski, finančni, moralni in drugih krizah filozf pravi, da je edina resnična kriza današnjega človeka eksistencialna kriza, torej kriza na področju odločanja o smislu življenja.
Gorazd Kocijančič je navdušil zbrano občinstvo z svojo izredno duhovno globino, intelektualno gibčnostjo in toplo preprostostjo, kar dela človeka velikega.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh