Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reški maturanti prevzeli kartice darovalcev organov

Objava: 26. 03. 2009 / 11:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Reški maturanti prevzeli kartice darovalcev organov

Svetovni dan bolnikov v februarju so letos na Reki obeležili v znamenju darovanja organov. To je nagovorilo štirideset polnoletnih maturantov Prve hrvaške suške gimnazije, ki so včeraj, na praznik Marijinega oznanjenja, prevzeli svoje kartice darovalcev. S tem so, v dogovoru s svojimi družinskimi člani, simbolično izrazili pripravljenost, da v primeru smrti darujejo svoje organe. Pri podelitvi kartic so maturantom o njihovem plemenitem dejanju ter o potrebi darovanja organov spregovorili dva zdravnika in novinarka.

Vodja šolskega združenja gimnazijcev, veroučitelj Marin Miletić, je pojasnil, da so pobudo za akcijo dali dijaki sami, ko so sodelovali na tribuni o darovanju organov ob Svetovnem dnevu bolnikov v Nadškofijskem domu. Povedali so, da so jih navdušile besede zdravnikov, etikov in novinarjev, zato so se tudi sami odločili, da bodo s podpisom izrazili svojo pripravljenost za darovanje organov ob morebitni smrti.

Marin Miletić je prisotne spomnil na pozitivno stališče katoliške Cerkve in drugih verskih skupnosti do darovanja organov ter izpostavil, da se je celo papež Benedikt XVI. vpisal v register potencialnih darovalcev. Povedal je še, da Cerkev sicer darovanja organov ne označuje kot moralne obveze, vendar iz solidarnosti do bližnjega poziva k preseganju moralnih dolžnosti.

Tako so reški maturanti po pogovoru s starši sprejeli zrelo odločitev in prevzeli kartice darovalcev, ki jih bodo podpisali v krogu svoje družine.

Zdravnica, ki sodeluje v koordinaciji presaditev, je potrdila vrednost pobude reških maturantov. Spomnila je na težave, s katerimi se srečujejo zdravniki, ki so vključeni v proces presaditev. Po hrvaški zakonodaji je sicer vsak človek potencialni darovalec, če temu izrecno ne nasprotuje, vendar zdravniki vseeno prosijo za soglasje družinske člane preminulega, ki bi darovanje organov lahko onemogočili. Prav zato je pomembno, da so družinski člani seznanjeni z voljo posameznika glede darovanja organov, kajti le v tem primeru lahko spoštujejo in upoštevajo njihovo željo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh