Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Resnična sinoda in sinoda medijev«

Objava: 10. 12. 2014 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Resnična sinoda in sinoda medijev«

»Resnična sinoda in sinoda medijev«

Papež je med današnjo splošno avdienco začel niz katehez o družini.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco sklenil kateheze o Cerkvi in začel niz katehez o družini, poroča Radio Ognjišče. Smo namreč v letu, ko se pripravljamo na redno sinodo o družini, ki ji je bila posvečena tudi izredna sinoda, o kateri je papež spregovoril med današnjo avdienco. Poudaril je, da sinoda ni parlament, ampak prostor, kjer lahko deluje Sveti Duh.


Frančišek je povedal, da so že mediji veliko poročali o sinodi, čeprav na žalost večkrat v slogu športnih ali političnih kronik. Pogosto se je govorilo o raznih skupinah, o konzervativcih in liberalcih, vendar po papeževih besedah ni bilo tako. Sam je namreč prosil sinodalne očete, naj govorijo iskreno in pogumno ter poslušajo s ponižnostjo.

»Na sinodi ni bilo predhodne cenzure. Vsak je lahko, še več, moral je povedati to, kar je imel v srcu, kar je iskreno mislil. Nekdo bi lahko rekel: to bo povzročilo razprave. Toda tudi apostoli so razpravljali in vpili drug na drugega, saj so iskali Božjo voljo o poganih, ali smejo vstopiti v Cerkev ali ne. Vedno, ko se išče Božjo voljo v sinodalni skupščini, obstajajo različni pogledi in sledi razprava. To ni nič slabega, če vse skupaj opravljamo s ponižnostjo in z dušo, ki je pripravljena služiti. Predhodna cenzura bi bila nekaj slabega«, je pojasnil papež Frančišek.


Vse pa se je po njegovih besedah dogajalo s Petrom in na Petru, saj je bil papež vedno prisoten med njimi kot zagotovilo svobode, zaupanja in pravovernosti. Uradni dokumenti sinode so trije, in sicer sklepno sporočilo, sklepno poročilo in papežev sklepni nagovor.

Poročilo so poslali škofovskim konferencam, ki bodo o njem razpravljali v pripravi na redno sinodo leta 2015. »Sinoda ni parlament. Sicer je res, da pridejo skupaj predstavniki različnih krajevnih Cerkva, vendar pa struktura ni parlamentarna. Sinoda je zaščiten prostor, da bi lahko deloval Sveti Duh. Ni bilo strankarskih bojev, ampak soočenje med škofi, ki se je zgodilo po napornem delu priprav in se bo zdaj nadaljevalo v dobro družin, Cerkve in družbe«, je še povedal papež Frančišek. Vse zbrane je zato povabil, naj omenjeno pot spremljajo z molitvijo.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.
Foto: RV / AP / AFP

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh