Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Resnična sprememba ali le taktična poteza?

Objava: 27. 01. 2011 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Resnična sprememba ali le taktična poteza?

Pred nadaljevanjem parlamentarne razprave o družinskem zakoniku, s katerim želi vladajoča struktura »redefinirati« pojma družine in zakonske zveze in povsem izenačiti raznospolne zveze in istospolna partnerstva, je zaradi širokega civilnodružbenega, strokovnega in političnega nasprotovanja skrajnim predlogom zakonika stekel postopek »mehčanja« teh predlogov. Kam bo pripeljal, se sprašujejo tudi v Zavodu iskreni.net.

Predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v pogovorih s predstavniki koalicije in opozicije ta čas »tipajo« teren za nekakšen kompromis glede najskrajnejših rešitev, kot jih glede pojmovanja družine in zakonske zveze predlaga družinski zakonik. V igri so določila, po katerih bi zakonska zveza vendarle ostala zveza izključno moškega in ženske, v posebnem členu pa bi uredili istospolna partnerstva. Ta bi bila v tako rekoč vsem izenačena z zakonsko zvezo, onemogočena bi jim bila le posvojitev tujega otroka, istospolni partnerji pa bi lahko posvojili otroka, katerega biološki starš je eden od partnerjev.

V javnosti se vrstijo različni odzivi na predlagane spremembe, ki naj bi družinski zakonik približale splošni sprejemljivosti. Med drugimi so se na to dogajanje odzvali tudi v Zavodu iskreni.net, civilnodružbeni ustanovi, ki se ukvarja s preventivnimi programi v podporo družini.

V zavodu pozdravljajo popuščanje vladne koalicije in pristojnega ministrstva, v katerem razbirajo namen umakniti najbolj radikalne predloge novega družinskega zakonika – tiste, ki zadevajo opredelitev istospolne skupnosti kot zakonske zveze in možnosti posvojitve otrok s strani istospolnih parov.

Že oktobra 2009, v času javne razprave o predlogu zakonika, je zavod na ministrstvo poslal kritično mnenje o tem dokumentu, ki tudi danes ostaja veljavno. »V Zavodu iskreni.net ne nasprotujemo, da se uredi pravni status homoseksualnih oseb in njihovih bioloških otrok. Še vedno pa ne vidimo nobenega razloga, da se to področje ureja v družinskem zakoniku. Naš predlog je torej, da se vse neurejene pravice homoseksualnih oseb in njihovih zvez ureja zunaj družinskega zakonika.« Sedanje dogajanje zato v zavodu označujejo z jasnimi besedami: »Kompromis, ki je le 'taktična prva stopnička' do uveljavitve prvotne zamisli, je za nas pri stvari, ki tako bistveno zadeva naše življenje in življenje naših otrok, nesprejemljiv.«

Dogajanje zadnjih mesecev je pokazalo, so prepričani v Zavodu iskreni.net, da ni dovolj družini dati samo pravi zakonodajni okvir, temveč je potreb na »aktivna družinska politika, taka, ki bo podpirala družino in omogočala vzgojo mladih za zrele in trajne odnose v zakonski zvezi in družini. To ni le zasebni interes družin ali družinskih organizacij, ampak gre za eno ključnih nacionalnih vprašanj – prav zdrave in trdne družine so temelj socialne, gospodarske in moralne prihodnosti naroda.«

Dogajanje okrog predloga družinskega zakonika je razgalilo tudi nekaj zanimivih dejstev, zato v zavodu v prihodnje pričakujejo:
1. Da bo država kazala več posluha za podporo in financiranje vzgojnih in preventivnih programov za družine. Zadnjih nekaj let se pogosto ne moremo znebiti vtisa, da država išče birokratske in druge ovinke, kako bi se tej podpori izognila. Drugače je s podporo projektov promocije in potrditve homoseksualnosti, ki so prednostna naloga mnogih politik in politikov.
2. Odločno se upiramo vsakršnim poskusom diskriminacije, ki pod krinko prizadevanja za človekove pravice onemogoča civilni družbi, da izrazi svoj glas. Živimo v svobodnem in pluralnem svetu. Če imajo lahko tisti, ki si prizadevajo za potrditev in uveljavitev homoseksualnosti, vso pravico izražati svoje mnenje, moramo imeti isto pravico tudi vsi, ki si prizadevamo za vrednoto naravne družine. To v ničemer ne ogroža človekovih pravic kogarkoli.
3. Nadalje imamo starši vso pravico, da pri vzgoji spolne identitete lastnih otrok sledimo lastnim vrednotam in nazorom. Zato nas skrbijo neurejene razmere na področju šolstva in drugih vzgojnih ustanov, kjer se otrokom – znova pod krinko človekovih pravic – predstavlja, promovira ali celo vsiljuje drugačna spolna identiteta. Starši imamo pravico, da šolska vzgoja na tem ključnem področju osebnostne rasti ni v nasprotju z vzgojo v družini.

V Zavodu iskreni.net podpirajo tudi prizadevanja Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Njihova prizadevanja namreč »izražajo tudi interese tistega dela družinskih organizacij, ki smo polno zasedeni z izvajanjem programov za družine; zato mnogokrat ne zmoremo tempa dobro organiziranih državnih ustanov.«

V tej zvezi v zavodu izražajo nasprotovanje ukrepom za preprečevanje možnosti izražanja mnenj, bodisi s strani državnega zbora ali informacijske pooblaščenke. Kot je znano, je namreč informacijska pooblaščenka zahtevala umik seznama elektronskih naslov poslancev, državnih uradnikov in drugih javnih oseb, s spletne strani 24kul.si, na kateri gostuje Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. Ta seznam je iniciativa sestavila kot pomoč vsem tistim, ki so želeli pri predstavnikih oblasti izraziti kritičen pogled na predlagani družinski zakonik in postopek njegovega sprejemanja.

Prepoved, za kakršno se je odločila informacijska pooblaščenka, je v družbi svobodnega in odprtega prostora nesmiselna, so prepričani v Zavodu iskreni.net, kajti »poslanci niso navadne javne osebe, ampak izvoljeni (!) predstavniki vsakega državljana. Zato bi morala biti pravica vsakega državljana, da izrazi mnenje poslancu, skrbno in tenkočutno varovana.«

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh