Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Revija Edinost in dialog

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 03. 2020 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2020 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Revija Edinost in dialog

Druga številka revije Edinost in dialog je posvečena medreligijskemu dialogu in srečanju sv. Frančiška Asiškega in sultana al-Kamila.
Druga številka revije Edinost in dialog (2019) je posvečena medreligijskemu dialogu in srečanju sv. Frančiška Asiškega in sultana al-Kamila v Damietti leta 1219.

Edinost in dialog je znanstvena revija Inštituta Stanka Janežiča za dogmatično, osnovno in ekumensko teologijo ter religiologijo in dialog Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Objavlja izvirne in pregledne znanstvene članke in prispevke s področja ekumenizma in medverskega dialoga s poudarkom na krščanskih verstvih, judovstvu in islamu.

Urednik je dr. Maksimilijan Matjaž.

Srečanje sv. Frančiška Asiškega in sultana al-Kamila leta 1219

Druga številka v letu 2019 je posvečena medreligijskemu dialogu in srečanju sv. Frančiška Asiškega in sultana al-Kamila v Damietti leta 1219. Uvodoma Mari Jože Osredkar piše o medreligijskem dialogu (vsiljevanje prepričanja ali spoštovanje in sprejetje različnosti). Igor Salmič je osvetlil srečanje sv. Frančiška Asiškega in sultana al-Kamila v Damietti leta 1219 v luči zgodovinskih virov.

Aljaž Krajnc je raziskal mesto al-Malika al-mila v zgodovini islama. Mile Babić piše o srečanju sv. Frančiška Asiškega in Anđela Zvizdovića s sultani. Munir Mujić je predstavil dokument o nakupu vrta Getsemani v Jeruzalemu s strani treh bratov iz Bosne leta 1681 (besedilo in kontekst). Mari Jože Osredkar piše o katoliških temeljih medreligijskega dialoga.


Igor Salmič je 16. novembra 2019 na Brezjah osvetlil srečanje sv. Frančiška Asiškega in sultana al-Kamila v Damietti leta 1219.

Javad Taheri je predstavil I'tibariat, novo možno teoretično osnovo za medreligijski dialog. Taher Amnini Golestani je predstavil model medreligioznega dialoga preroka Mohameda na temelju študije Pisma kristjanom.
Nik Trontelj je šel po sledi obravnave islama v učbenikih predavateljev osnovnega bogoslovja na Teološki fakulteti v Ljubljani od njene ustanovitve do danes.

Zahod in islamski svet skozi zgodovino

Dragan Potočnik je predstavil Zahod in islamski svet skozi zgodovino. Drago Karl Ocvirk piše o vrzeli med evropsko kulturo z globokimi krščanskimi koreninami in muslimansko miselnostjo. Urška Flisar je osvetlila vpliv bosanskega islama na identiteto slovenskih muslimanov. Jan Dominik Bogataj piše o bizantinski teologiji in islamu (irenični pristop Pavla iz Antiohije).


Ekumensko srečanje s predstavniki Ruske pravoslavne cerkve v Stični 26. julija 2019; levo Simon Malmenvall, na sredini ruski gost škof Peterhofski in rektor Sanktpeterburške duhovne akademije Siluan.

Marjetka Golež Kaučič je raziskala muslimane kot druge v folklori in literaturi (med reprezentacijami in dejstvi). Bogdan Kolar je predstavil srednjeveške potopise manjših bratov kot zgodovinski vir. Rade Kisić piše o srbski teologiji v moderni družbi. Vinko Škafar je opisal potovanje papeža v Združenih arabskih emiratih, Simon Malmenvall pa ekumensko srečanje s predstavniki Ruske pravoslavne cerkve (Stična, 26. 7. 2019).

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh