Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Revščina »domuje« tudi v slovenskih gospodinjstvih

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 10. 2023 / 12:16
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2023 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Revščina »domuje« tudi v slovenskih gospodinjstvih
Pomoč v hrani za pripravo na ozimnico. FOTO: Arhiv Slovenska karitas

Revščina »domuje« tudi v slovenskih gospodinjstvih

Ob današnjem svetovnem dnevu boja proti revščini v Slovenski karitas spominjajo, da ta tudi v Sloveniji ni tuja, še posebej v družinah, kjer starši kljub trdemu delu prejemajo minimalno plačo ali zelo nizke dohodke, s katerimi v svojih okoliščinah zelo težko preživijo. Revščina prizadene tudi številne starejše, predvsem tiste z nizkimi pokojninami.

V letu 2023 Karitas v Sloveniji pomaga več kot 100.000 osebam. Še večje stiske pa doživljajo najrevnejši po svetu, ki so večinoma odvisni od kmetijstva. »V skrajni revščine živi vsak deveti Zemljan oziroma 719 milijonov ljudi, med njimi je največ prebivalcev podsaharske Afrike. Celotna mednarodna skupnost bi morala storiti več za odpravo svetovne revščine do 2030. Slovenska karitas že leta izvaja številne programe pomoči doma in v tujini, ki prispevajo k odpravljanju revščine,« poudarjajo.

Razdelili skoraj 3500 ton osnovne hrane

Karitas je v Sloveniji v lanskem letu razdelila več kot 3490 ton osnovne hrane. To pomeni, da je v povprečju s to hrano zagotovila največ dvomesečno pokritost socialno ogroženega gospodinjstva z najbolj osnovno hrano. »Polovico hrane je bilo iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim, preostali del pa iz naslova darov posameznikov in donacij podjetij. Na Karitas v Sloveniji se je lani po pomoč s hrano, higienskimi pripomočki in pri plačilu položnic obrnilo 99.408 oseb.«

Lani je materialno pomoč in pomoč pri plačilu najnujnejših položnic na Karitas prejelo več kot 17.600 starejših, kar 17 odstotkov več kot v letu poprej.

Številnim gospodinjstvom, ki so že tako ali tako težko shajala skozi mesec, so dodatno skrb povzročile avgustovske poplave. »Samo na Koroškem ocenjujemo, da je bilo v poplavah prizadetih med 30 in 40 odstotkov gospodinjstev, v katerih posamezniki prejemajo nizke pokojnine in bo potreba po pomoči večja. Zaskrbljujoč je podatek, ki so ga župnijske Karitas zaznale pri zbiranju prošenj, da vsaj četrtina prizadetih gospodinjstev v novejših naseljih odplačuje kredit za svoje osnovne nepremičnine.«

Med prizadetimi gospodinjstvi so tudi družine, ki se do sedaj niso obračale po pomoč na Karitas, predvsem družine srednjega razreda. FOTO: Arhiv Slovenske karitas

Karitas pričakuje, da bo potreb po dodatni pomoči zaradi poplav še več, saj so pred nami hladnejši dnevi. Zaradi poplavljenih objektov bodo stroški elektrike in kurjave še višji.

Pomagajo tudi v Afriki

Slovenska karitas obenem izvaja tudi več projektov za pomoč odpravljanja revščine po svetu, še posebej v Afriki prek akcij Za srce Afrike, Z delom do dostojnega življenja in Kupim kozo ter humanitarnih in razvojnih projektov, ki jih podpira zunanje ministrstvo tudi v sklopu humanitarnega strateškega partnerstva. »Slovenska karitas s humanitarnimi in razvojnimi projekti doseže več kot 300.000 oseb po vsem svetu,« je ob današnjem dnevu povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Nalaganje
Nazaj na vrh