Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Revščina in izseljevanje bosta temi papeževega obiska v Mehiki

Objava: 07. 03. 2012 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Revščina in izseljevanje bosta temi papeževega obiska v Mehiki

Tako je pojasnil nadškof Jose Guadalupe Martin-Rabago; v času štiridnevnega obiska naj bi sveti oče vernike nagovoril petkrat.

Boj proti revščini, vprašanja o preseljevanju in poti k miru bodo po navedbah mehiške Cerkve v središču pogovorov med papežem Benediktom XVI. in mehiškim predsednikom Felipejem Calderonom ob koncu meseca. Zasebni pogovor je predviden v okviru papeževega potovanja v Mehiko, ko bo 24. marca obiskal mesto Guanajuato. Zavzemanje svetega očeta za mir bo igralo osrednjo vlogo med celotnim potovanjem, je v pogovoru za mehiški dnevnik ‘Manana’ dejal nadškof v Leonu, Jose Guadalupe Martin-Rabago. Nadškof Martin-Rabago je opozoril na mamilaško vojno, ki je od leta 2006 zahtevala že okoli petdeset tisoč žrtev. Papež pa je zaskrbljen tudi zaradi težav mehiških preseljencev.

Mehiška škofovska konferenca se bo zaradi papeževega obiska najverjetneje znašla v rdečih številkah. Tamkajšnji dnevnik ‘El Sol de Acapulco’ se pri tem sklicuje na podatke glavnega tajnika škofovske konference, Victorja Reneja Rodrigueza. Stroški priprave bogoslužja v Silau, na katerem pričakujejo sedemsto tisoč obiskovalcev, in ustreznih varnostnih ukrepov so izredno visoki. Kljub temu bo program izpeljan v celoti, naj bi za časnik izjavil škof Rodriguez.

Mehiška zvezna država Guanajuato bo med papeževim obiskom med 23. in 26. marcem visoko varovano območje. Že dva tedna pred prihodom svetega očeta, od 10. marca dalje, bo celoten nadzor nad območjem prevzel urad mehiškega predsednika za varnostna vprašanja, je sporočil guverner Guanajuata Juan Manuel Oliva.

Tudi vsi duhovniki, od župnikov do kardinalov, bodo morali upoštevati stroga varnostna navodila in prestati natančne varnostne preglede. Iz Severne in Latinske Amerike v Mehiki pričakujejo dva tisoč duhovnikov, dvesto škofov, nadškofov in kardinalov.

Poleg tega pa so že znane dodatne podrobnosti o papeževem obisku. Pred začetkom bogoslužja v Silau se Benedikt XVI. želi med polurno vožnjo s papamobilom po prizorišču čim bolj približati vernikom. V času štiridnevnega obiska bo sveti oče mehiške vernike nagovoril petkrat.

Ob papeževem obisku se bo zgodovinsko središče milijonskega mesta Leon, gre za šesto največje mesto v Mehiki, pokazalo v novem sijaju. Po navedbah krajevnega časnika ‘AM’ so v starem mestnem jedru obnovili fasade na sedmih izmed desetih hišnih pročelij.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh