Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Revščina med grškimi katoličani

Objava: 12. 07. 2011 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Revščina med grškimi katoličani

Tudi katoliška Cerkev v Grčiji se spoprijema s posledicami velike gospodarske krize v državi.

Tudi katoliška Cerkev v Grčiji se spoprijema s posledicami velike gospodarske krize v državi, po poročanju Radia Vatikan zatrjuje nadškof v Atenah Nikolaos Foskolos. Škof Foskolos meni, da bi bila lahko ta kriza najhujša v njihovi zgodovini, obenem pa dodaja, da se predvsem med politiki pojavlja zelo veliko korupcije. Katoliška Cerkev ne dobiva nobene pomoči s strani države, vedno manjša pa je tudi podpora vernikov.

Atenski nadškof trdi, da se grške župnije in škofije soočajo z velikimi težavami in da čez nekaj mesecev več ne bodo mogli plačevati sodelavcem in zaposlenim. Izrazil je tudi zaskrbljenost glede odločitve Grčije, da dvigne davke. Po besedah nadškofa Foskolosa bodo višji davki veliko bolj obremenili katoliško kot pravoslavno Cerkev, ki je večinska in tudi s strani države podprta verska skupnost. A težave so doletele tudi pravoslavno Cerkev, saj se bodo razpolovile plače pravoslavnih duhovnikov, ki jim jih zagotavlja država.

Atenski nadškof je še povedal, da je katoliška Cerkev v Grčiji manjšinska in ima le malo lastnine ter finančnih virov. V zadnjih letih so velik izdatek prinesli tudi številni katoličani, ki so prišli iz revnih držav in Grčijo imeli zgolj za odskočno desko v druge evropske države. Nadškof Foskolos dodaja, da od pridružitve Grčije Evropski zvezi leta 1981 katoliška Cerkev ni prejela nobene pomoči s strani zahodnih cerkva, saj je Grčija veljala kot bogata država, podpora pa je vedno namenjena deželam tretjega sveta.

Škof izpostavlja, da je delček tretjega sveta tudi v Grčiji, kar zanje predstavlja velike pastoralne in socialne težave, in nadaljuje, kako je kriza prisilila grško Karitas, cerkveno pomoč, razvojne agencije in sestre usmiljenke, da so zmanjšali podporo beguncem in iskalcem azila. Konec leta nameravajo v Atenah zapreti svoja vrata katoliško zavetišče za brezdomce in dve javni jedilnici, saj jim bo zmanjkalao sredstev za delovanje. Mnogo ljudi v Grčiji trpi zelo veliko revščino, zatrjuje nadškof Foskolos in dodaja, da se vsem prizadevanjem navkljub takšne razmere ne moreje nadaljevati v nedogled.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh