Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim: človekoljubne organizacije odprle cepitveno središče za uboge

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 07. 2021 / 17:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rim: človekoljubne organizacije odprle cepitveno središče za uboge
V Italiji trenutno proti koronavirusni bolezni cepijo le osebe, ki so zabeležene v sistemu državnega zdravstvenega zavarovanja FOTO: santegidio.org

Rim: človekoljubne organizacije odprle cepitveno središče za uboge

Skupnost sv. Egidija, Rdeči križ in območni urad za zdravstveno varstvo cepijo in obveščajo brezdomce, migrante brez zakonitega statusa, ostarele in vse, ki dvomijo v cepljenje.

V Rimu je več človekoljubnih organizacij uredilo cepitveno središče za ljudi, ki jih ne doseže sistem državnega zdravstvenega zavarovanja ali pa niso dovolj dobro obveščeni o dogajanju in epidemioloških razmerah. Mednje sodijo recimo brezdomci, pa tudi migranti brez zakonitega statusa, osamljeni ostareli in vsi, ki dvomijo v cepljenje. Predsednik Skupnosti sv. Egidija Marco Impagliazzo je pri odprtju središča v začetku tedna izpostavil univerzalno pravico do cepljenja in korist cepljenja za vse ljudi. »Pravica do zdravja zahteva posebno pozornost za uboge in izključene,« tako Impagliazzo.

Cepitveno središče so s skupnimi močmi uredili katoliška Skupnost sv. Egidija, italijanski Rdeči križ in območni urad za zdravstveno varstvo, slovesnega odprtja pa se je udeležil tudi general Francesco Paolo Figliuolo. Na slovesnosti je poudaril, da bodo v cepitvenem središču prisluhnili tako ostarelim, ki so neobveščeni ali osamljeni, kot osebam, ki dvomijo v učinkovitost kakršnega koli cepljenja. Poleg tega naj bi bila v središču na voljo 24-urna pomoč glede vprašanj o stranskih učinkih cepljenja.

Pravica do zdravja zahteva posebno pozornost za uboge in izključene.

V Italiji trenutno proti koronavirusni bolezni cepijo le osebe, ki so zabeležene v sistemu državnega zdravstvenega zavarovanja

Figliuolo je kot posebni odposlanec vlade Maria Draghija pristojen za izvedbo in usklajevanje ukrepov proti epidemiji. V italijanski vojski general skrbi za logistično usklajevanje in od začetka marca organizira javna naročila in razdeljevanje cepiv za vso Italijo.

Novo cepitveno središče so odprli v nekdanjem bolnišničnem kompleksu v rimski mestni četrti Trastevere, ki ga Skupnost sv. Egidija že zdaj uporablja v izobraževalne in socialne namene. Omenjena skupnost in nekatere redovne skupnosti so skupaj že organizirale cepljenje za rimske brezdomce v sodelovanju s papeževim »socialnim delavcem«, kardinalom Konradom Krajewskim.

V Italiji trenutno proti koronavirusni bolezni cepijo le osebe, ki so zabeležene v sistemu državnega zdravstvenega zavarovanja. Mnogi tujci in ljudje brez uradnega dovoljenja za bivanje v to mrežo niso vključeni.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh