Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na papežev god v Vatikanu drugo cepljenje za uboge

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 04. 2021 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2021 / 15:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na papežev god v Vatikanu drugo cepljenje za uboge

Na papežev god v Vatikanu drugo cepljenje za uboge

Indija pa se bori z rekordnim valom okužb, v bolnišnicah primanjkuje kisika. [VIDEO]

Cepljenje v Vatikanu FOTO: Vatican Media

Danes, ko obhajamo bogoslužni spomin sv. Jurija, goduje tudi papež Frančišek, ki je ob krstu prejel ime Jorge. V Vatikanu na današnji praznik v središče pozornosti znova postavljajo uboge.

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, bo skupina 600 oseb, med njimi najbolj ranljive in odrinjene, v vatikanski dvorani Pavla VI. prejela drugi odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni. Ti možje in žene so prvi odmerek cepiva prejeli v kampanji cepljenja med letošnjim velikim tednom, ko so v Vatikanu cepili 1.400 oseb. Kampanjo je organizirala Apostolska elemozinerija v sodelovanju z drugimi združenji.

Današnji prejemniki drugega odmerka cepiva se bodo po cepljenju udeležili praznovanja, ki jim ga kot presenečenje podarja papež Frančišek. Po besedah papeževega »socialnega delavca« kardinala Konrada Krajewskega se je Frančišek odločil, da tokrat za svoj god »nekaj ponudi in ne sprejme, v povsem evangeljskem smislu«. Lani je v tem času poslal respiratorje v Romunijo, ki je bila takrat posebej prizadeta zaradi koronaepidemije.


FOTO: Vatican Media

Frančišek obiskal svoje »goste«

Papež je danes dopoldne tudi osebno obiskal preddverje dvorane Pavla VI. in se tam srečal z osebami, ki so v spremstvu različnih organizacij prišle po drugi odmerek koronacepiva, prostovoljci in zdravstvenimi delavci. Sveti oče je navzoče pozdravil in se ustavil v delu dvorane, kjer že cepljeni po opravljenem postopku počakajo pol ure, če bi morda prišlo do nezaželenih odzivov na cepivo. Zbranim je podaril veliko čokoladno jajce, ki so ga prostovoljci »pravično razdelili«. Nato so papežu zapeli voščilo za god.

Frančišek se je v prazničnem vzdušju zaustavil še v pogovoru z nekaterimi prostovoljci, se jim iz srca zahvalil za njihovo prizadevanje in jih spodbudil, naj s svojim početjem nadaljujejo tudi v prihodnje. Malo po 11. uri se je sveti oče vrnil v Dom sv. Marte. Po kardinalu Krajewskem je namenil besede hvaležnosti vsem tistim, ki so prispevali k dobri organizaciji cepljenja ter za pobudo glede neporabljenega cepiva: namenili ga bodo tistim, ki ga težko pričakujejo v najrevnejših državah.


V Indiji potrdili rekordnih 315.000 novih okužb z novim koronavirusom

Tokrat ima velike težave z epidemijo Indija, kjer so po navedbah STA včeraj zabeležili skoraj 315.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največji prirast okužb v enem dnevu doslej na svetu. V bolnišnicah v New Delhiju še naprej primanjkuje kisika in pristojni svarijo, da bodo bolniki umirali, če ne bodo kmalu dobili novih zalog. Za posledicami koronavirusne bolezni je v Indiji doslej umrlo skoraj 185.000 ljudi.

Zasebne in javne bolnišnice v New Delhiju pozivajo vlado k takojšnji dobavi kisika za več sto bolnikov na ventilatorjih. V New Delhi so v sredo sicer dostavili skoraj 500 ton kisika, vendar je to še vedno premalo, saj jih dnevno potrebujejo okoli 700 ton.

Hitro naraščanje števila koronaokužb, ki ga v zadnjih tednih beležijo v Indiji, je predvsem posledica številnih množičnih zborovanj, od verskih festivalov do političnih shodov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh