Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim in Krakov se že pripravljata na razglasitev Janeza Pavla II. za blaženega

Objava: 29. 10. 2009 / 10:18
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rim in Krakov se že pripravljata na razglasitev Janeza Pavla II. za blaženega

Na dan je pricurljala novica, da bi do razglasitve lahko prišlo že oktobra prihodnje leto

V Rimu in Krakovu že načrtujejo veliko slavje ob razglasitvi nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1920-2005) za blaženega. Na dan je namreč po neprevidnosti pricurljala novica, da bi do razglasitve lahko prišlo že oktobra prihodnje leto. O datumu se je začelo govoriti po tem, ko sta rimski župan Gianni Alemanno in njegov krakovski kolega Jacek Majchrowski podpisala sporazum o sodelovanju. Cilj tega sporazuma je spodbujati sodelovanje med obema mestoma na različnih področjih. Kot so poročali v včerajšnji izdaji rimskega dnevnika ‘Il Messaggero’, želita mesti sodelovati tudi pri pripravah na veliko slavje ob razglasitvi Karola Wojtyle za blaženega.

Alemanno je izjavil, da se Rim želi dobro pripraviti na veliki dogodek. Mesto mora biti pripravljeno, da sprejme precejšen naval romarjev, ob razglasitvi pa želijo ponuditi tudi številne prireditve. Slavje naj bi bilo velik praznik bratstva.

Praznovanja pa naj ne bi priredili le v Vatikanu, temveč tudi ob univerzi Tor Vergata južno od Rima, kjer se je Janez Pavel II. v jubilejnem letu 2000 v okviru Svetovnega srečanja mladih sestal z mladimi verniki z vsega sveta. Ob razglasitvi nekdanjega papeža za blaženega, je povedal rimski župan, v mestu ponovno pričakujejo velike množice romarjev, kot se je to zgodilo po smrti Janeza Pavla II. in tudi v najpomembnejših trenutkih njegovega pontifikata.

Ni še povsem jasno, kdaj natančno bo do razglasitve prišlo. Kot možna termina omenjajo maj ali oktober prihodnje leto. Zaenkrat kardinali razpravljajo še o postopku razglasitve, razprava pa bo zaključena do konca letošnjega leta. Postulator postopka, msgr. Slawomir Oder, je povedal, da še čakajo na razvoj dogodkov v prihodnjem letu, ni pa razodel kakršnegakoli časovnega okvira.

Uradno so v Vatikanu s postopkom za razglasitev Karla Wojtyle za blaženega začeli junija 2005, hkrati pa ga vodijo v Rimu in v Krakovu. Opazovalci so ob začetku predvideli, da bi postopek lahko zaključili v treh do šestih letih. Doslej najkrajši v zadnjem času je bil postopek za mater Terezo (1910-1997), ki je bila za blaženo razglašena leta 2003, le šest let po svoji smrti.

Cerkveno pravo običajno predpisuje najmanj petletno obdobje od smrti do začetka izpeljave postopka. Papež Benedikt XVI. pa se je odločil, da pri začetku postopka za njegovega predhodnika tega predpisa ni potrebno upoštevati. Že nekaj tednov po nastopu svojega pontifikata je napovedal, da se postopek za razglasitev Janeza Pavla II. za blaženega lahko nepreklicno začne.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh