Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rimska škofija: prepoved tradicionalne maše v svetem tridnevju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 11. 2021 / 10:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2021 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rimska škofija: prepoved tradicionalne maše v svetem tridnevju
Papež Frančišek in vikar rimske škofije kardinal Angelo de Donatis FOTO: Vatican Media

Rimska škofija: prepoved tradicionalne maše v svetem tridnevju

Rimska škofija je prepovedala obhajanje tradicionalne latinske maše med velikonočnimi prazniki.

To je razvidno iz sporočila s podpisom kardinala Angela De Donatisa, vikarja rimske škofije, ki je po navedbah avstrijskega Kathpressa v teh dneh zaokrožilo po svetovnem spletu. Škofija je včeraj potrdila pristnost dokumenta, ki vsebuje »nekatera nujno potrebna specifična določila« glede papeževega odloka »Traditionis custodes«.

Obhajanje bogoslužja po misalu iz leta 1962 je torej v petih rimskih cerkvah še vedno dovoljeno, razen med sveti tridnevjem – torej v obdobju med večerom velikega četrtka in velikonočno nedeljo. Omenjena omejitev naj bi spodbujala edinost Cerkve, so pojasnili iz Vatikana.

Omejitev obhajanja tradicionalnih bogoslužij naj bi spodbujala edinost Cerkve.

Z odlokom »Traditionis custodes« (Varuhi izročila) je papež Frančišek, ki je obenem tudi rimski škof, sredi letošnjega julija določil, da je običajno obhajanje svete maše, kakršnega sta določila Pavel VI. in Janez Pavel II., »edini izrazni način« rimskega obreda. Tradicionalna bogoslužja po misalu Janeza XXIII. iz leta 1962, ki jih je leta 2007 velikodušneje dopustil Frančiškov predhodnik Benedikt XVI., so odslej mogoča le z izrecnim dovoljenjem krajevnega škofa.

Novi predpisi naj bi po papeževih besedah preprečili cerkveno-politično instrumentalizacijo t.i. latinske maše za povzročitev razkola v Cerkvi. Podporniki tradicionalnih bogoslužij se poleg vsebine dokumenta pritožujejo tudi nad razmeroma strogim tonom, ki ga ob tej priložnosti uporablja papež Frančišek.

Podporniki tradicionalnih bogoslužij se poleg vsebine dokumenta pritožujejo tudi nad razmeroma strogim tonom, ki ga ob tej priložnosti uporablja papež Frančišek.

Pred nekaj dnevi se je na različnih spletnih straneh pojavilo tudi zaupno pismo iz Vatikana, ki naj bi dopolnjevalo odlok »Traditionis custodes«. Tristranski zapis, datiran 4. avgusta letos, je bil namenjen predsedniku Škofovske konference Anglije in Walesa, kardinalu Vincentu Nicholsu. Prefekt vatikanske Kongregacije za bogoslužje, angleški nadškof Arthur Roche, v njem odgovarja na nekatera vprašanja svojega rojaka.

Roche poudarja, da želi Frančišek s »Traditionis custodes« odpraviti vse dosedanje izjeme in privoljenja za obhajanje tridentinske maše. Za »zelo omejeno časovno obdobje« bi lahko do polne uveljavitve dokumenta dopustili nekatere izjeme, pri čemer pa naj bi bilo treba tovrstno dogajanje »skrbno opazovati in spremljati«.

Nalaganje
Nazaj na vrh