Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rojstna hiša papeža Janeza Pavla I. odprta za javnost

Za vas piše:
K. C.
Objava: 30. 07. 2019 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2019 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rojstna hiša papeža Janeza Pavla I. odprta za javnost

Rojstna hiša Albina Lucianija, papeža, ki je bil na Petrovem sedežu samo 33 dni, bo od 2. avgusta odprta za javnost.

Foto: Wikipedija

Rojstna hiša Albina Lucianija, papeža, ki je bil na Petrovem sedežu samo 33 dni, zdaj pa poteka proces njegove beatifikacije, bo od 2. avgusta odprta za javnost.

Janez Pavel I. se je rodil 17. oktobra 1912 v mestu Canale d'Agordo v Benečiji v Italiji.

Alpska hiša, v kateri se je rodil Božji služabnik Janez Pavel I. in bil v njej tudi krščen, je bila podarjena škofiji Vittorio Veneto. Kot je dejal škof msgr. Corrado Pizziolo, je škofija hišo uradno dobila pred mesecem dni, zdaj pa si prizadeva, da bi jo lahko slavnostno odprla žev začetku avgusta. Ob tej priložnosti bo spominska slovesnost, ki naj bi se je udeležili sedanji postulator pri postopku beatifikacije kardinal Beniamino Stella in razni zgodovinarji.

Biografska knjiga

Kardinal Stella, ki je tudi prefekt Kongregacie za kler, bo predstavil biografsko-dokumentacijsko knjigo o beatifikacijskem procesu, katere avtorji so vicepostulatorka Stefania Falasca, sodelavec Mauro Velati in zgodovinar Davide Fiocco.

Publikacija izpolnjuje merila zgodovinsko-kritične metodologije in je nastala po raziskovanju arhivskih virov, bibliografske raziskave in prič 188 ljudi, med katerimi so tudi zaslužni papež Benedikt XVI., papeški zdravnik Renato Buzzonetti, ki je 28. septembra 1978 ugotovil smrt papeža Janeza Pavla I. v Apostolski palači v Vatikanu, ter redovnica s. Margherita Marin.

Okrogla miza

Ob odprtju hiše Albina Lucianija v petek, 2. avgusta, bo tudi okrogla miza, ki jo organizira Sklad papeža Lucianija, katere tema bo knjiga Antonia Preziosija Nepozaben Janez Pavel I. Omenjena organizacija se ukvarja z vodenjem obiskovalcev rojstnega mestna zadnjega italijanskega papeža po poti, ki vodi od rojstne hiše Albina Lucianija skozi njegov muzej do župnijske cerkve v Canale d'Agordo, mesto v Dolomitih, ki leži 976 m nad morjem.

Smehljajoči se papež

Čeprav je papež Pavel Janez I. umrl le 33 dni po začetku svojega pontifikata, se je močno vtisnil v spomin ljudskih množic, in sicer kot smehljajoči se papež.

Bil je prvi papež, ki si je izbral dvojno ime, v čast svojima predhodnikoma, papežema Janezu XXIII. in Pavlu VI.  S tem je hotel poudariti, da želi nadaljevati njuno delo oziroma pot, ki jo je začrtal Drugi vatikanski koncil: posodobitev Cerkve, približanje sodobnemu svetu in delo za zedinjenje kristjanov. Prav tako je bil prvi in za zdaj edini, ki je v uradnem imenu uporabil števnik prvi.

Postopek za beatifikacijo

Škofijski postopek za razglasitev Janeza Pavla I. za svetnika se je začel 23. novembra 2003. 14. maja 2007 je bil odprt še škofijski postopek o čudežu, ki se je zaključil 30. maja 2009, 25. marca 2010 pa je bil izdan še dekret o veljavnosti postopka. 8. novembra 2017 je bil izdan dekret o herojskih krepostih, s čimer je papež prejel naziv častitljivi Božji služabnik.

Vir: Vatican News

Preberite tudi:

Knjiga o smrti papeža Janeza Pavla I.
Janez Pavel I. napovedal svojo smrt
Minilo je dvaintrideset let od smrti papeža Janeza Pavla I.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh