Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rojstni dan Friderika Ireneja Barage

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 06. 2021 / 07:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2021 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rojstni dan Friderika Ireneja Barage
Friderik Irenej Baraga (1797 – 1868). FOTO: splet/arhiv Družine.

Rojstni dan Friderika Ireneja Barage

»Moli pogosto. Moli vsak dan, zjutraj in zvečer. Spomni se Boga. On je tisti, ki nam daje vse.«

Baraga se je rodil 28., po nekaterih virih pa 29. junija 1797 na gradu Mala vas pri Trebnjem. Krstili so ga še isti dan v župnijski cerkvi v Dobrniču. Zgodaj je izgubil starše in po nasvetu varuha je med letom 1816 in 1821 na dunajski univerzi študiral pravo. Na Dunaju je srečal redovnika Klemena Hofbauerja (Dvoržaka), svetniškega redovnika. V pogovorih z njim je Baraga začutil, da ni rojen za graščaka, ampak za apostola.

Leta 1823 posvečen v duhovnika

V Ljubljano je šel študirat bogoslovje in bil 21. septembra 1823 posvečen v duhovnika. Tedaj je pri nas vladal mrzli janzenizem, ki je Boga prikazoval kot neizprosnega sodnika. Baraga pa je kot kaplan v Šmartinu pri Kranju in Metliki ljudem govoril o Bogu, ki je oče in trpi, če vidi, da je njegova ljubezen zavrnjena. O tem je tudi pisal. Slovenskim vernikom je leta 1830 podaril molitvenik Dušna paša. Ljudje so ga imeli radi kot dobrega pastirja.

Baraga je svoj pečat pustil zlasti med Indijanci v Severni Ameriki. FOTO: Tatjana Splichal.

Odhod v misijone

Leta 1831 je odšel v Ameriko. Škofa je prosil naj ga pošlje na sever, med Indijance, ki so jih brezvestni belci izkoriščali in uničevali. Naučil se je njihovega jezika, jim sestavil slovnico in slovar ter napisal molitvenik za indijanski plemeni Otava in Očipva. Živel je skrajno revno. Pred vsakim napornim delom je dolge ure molil. 1. novembra 1853 je postal škof v Marquettu. Bil je pravi oče Indijancem, se boril za njihov obstanek in napredek. Bil je prvi škof, ki jim je govoril v njihovem jeziku. Svojo bogato življenjsko pot je sklenil 19. januarja 1868 v Marquettu v ZDA, kjer je bil prvi škof. Njegovo življenjsko vodilo je bilo njegovo škofovsko geslo: »Le eno je potrebno.«


Nalaganje
Nazaj na vrh