Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rok Ravnikar izstopil iz Strateškega sveta za zdravstvo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 11. 2023 / 14:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2023 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rok Ravnikar izstopil iz Strateškega sveta za zdravstvo
Družinski zdravnik Rok Ravnikar ni več član Strateškega sveta za zdravstvo. FOTO: Bor Slana/STA

Rok Ravnikar izstopil iz Strateškega sveta za zdravstvo

Manj kot leto dni po imenovanju v Strateški svet za zdravstvo (18. januarja letos) je družinski zdravnik Rok Ravnikar premierju v četrtek poslal pismo, v katerem ga je obvestil o svojem nepreklicnem odstopu kot člana sveta.

Strateški svet je do letošnjega januarja deloval pod okriljem Ministrstva za zdravje, ki ga je tedaj še vodil zdaj že nekdanji minister Danijel Bešič Loredan (nasledila ga je Valentina Prevolnik Rupel), kmalu po prelomu leta pa je prešel pod »dežnik« premierja dr. Roberta Goloba, tudi zaradi njunih različnih pogledih na izpeljavo zdravstvene reforme. Vodenje sveta je prevzel v javnosti priljubljeni kirurg Erik Brecelj.

Ponavljanje povedanega ni več potrebno

»Ocenjujem, da smo v dosedanjem delovanju obravnavali in oblikovali mnenja na večino tem iz zapisanih nalog. Kot družinski zdravnik sem po svojih najboljših močeh in vedenju prispeval pri predstavitvi razmer in delovnih pogojev v našem osnovnem zdravstvu, ponavljanje povedanega pa ni več potrebno,« je v pismu z včerajšnjim datumom, ki ga je objavil tudi na družbenem omrežju, svoj korak pojasnil Rok Ravnikar.

Vladi zaželel odločnost in odgovornost

Obenem se je predsedniku vlade zahvalil za zaupanje in priložnost sodelovati v strateškem svetu, vladi pa je zaželel uspešno delo in »dovolj odločnosti in odgovornosti, da bo na podlagi oblikovanih stališč pripravila prave in nujno potrebne rešitve za ohranitev javnega zdravstva«. Brecelj je za Delo pojasnil, da je bil Ravnikar že nekaj časa malo delovno aktiven v svetu in da je njegov odstop zdaj postal le še uraden.

Zdravnik leta

Rok Ravnikar, dr. med., spec. druž. med., »angažiran državljan« in družinski zdravnik v Zdravstvenem domu Kamnik, je med drugim od leta 2020 tudi predsednik Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), letos pa je prejel naziv zdravnik leta po izboru Združenja zdravnikov družinske medicine. Zdravniška zbornica ga označuje kot enega najbolj izstopajočih mladih zdravnikov svoje generacije.

Zelo jasno postavlja bolnika v center sistema

»Ni samo predan in požrtvovalen zdravnik družinske medicine, temveč tudi brezkompromisno in pokončno zastopa stališča naše stroke, s kulturnim, a neizprosnim dialogom. V iskanju rešitev izkazuje tankočuten posluh za vse udeležence in upošteva mnenja sogovornikov. V javnih nastopih zelo jasno postavlja bolnika v center zdravstvenega sistema, obenem pa prikazuje izzive družinske medicine na vsem razumljiv in dostopen način,« so pred časom Ravnikarju polaskali v ZZS.

Od SLS do Logarja

Rok Ravnikar je bil sicer, že dolgo tega, predsednik Nove generacije, podmladka Slovenske ljudske stranke (SLS), pa tudi glavni tajnik in član Izvršilnega odbora stranke. Nato je bil vrsto let politično neaktiven, konec letošnjega maja pa ga je bilo opaziti na ustanovnem srečanju Platforme sodelovanja, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, prav tako je naveden v ekipi te »nepolitične, nevladne in nepridobitne organizacije z odločno usmerjenostjo v prihodnost«.

Golob uspešno prestal operacijo kile

Mimogrede: Ravnikar je svoje pismo Golobu poslal dan pred premierjevo operacijo dimeljske kile, ki jo je danes dopoldne uspešno prestal v UKC Ljubljana. Predvidoma ga bodo v domačo oskrbo odpustili v soboto, normalno pa naj bi spet opravljal svoje obveznosti od sredine prihodnjega tedna. V času bolniške odsotnosti ga sicer nadomešča podpredsednik vlade, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Nalaganje
Nazaj na vrh