Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roman Modra vrtnica

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 17. 12. 2020 / 08:08
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2020 / 08:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Roman Modra vrtnica

Roman Modra vrtnica

Založba ICO iz Mengša je izdala ljubezenski roman pisatelja Ivana Sivca Modra vrtnica, o ljubezni med pesnikom Josipom Murnom in Almo Souvan.

Založba ICO iz Mengša je izdala ljubezenski roman pisatelja Ivana Sivca Modra vrtnica, o ljubezni med pesnikom Josipom Murnom in Almo Souvan.



Ivan Sivec Foto: Wikimedia


Pisatelj Ivan Sivec iz Mengša je rekorder po številu izdanih knjig med slovenskimi pisatelji.

V zbirki Slovenske grajske zgodbe je dodal številko štiri, sicer že stošestdeseto knjigo, ljubezenski roman z naslovom Modra vrtnica.

Modre vrtnice so bile nedosegljiv navdih za mnoge pravljičarje, resne pisatelje, slikarje in – vrtnarje. Skušali so jo ustvariti iz hrepenenja, da bi naredili nekaj, česar v naravi ni mogoče.



V knjigi so prikazani mnogi Murnovi sopotniki

V tokratnem romanu je raziskal in predstavil ljubezensko zgodbo, ki se je ob koncu 19. stoletja odvijala v parku v Volčjem Potoku, danes znanem arboretumu, med mladim, umirajočim pesnikom Josipom Murnom - Aleksandrovom in Almo Souvan, potomko bogate ljubljanske trgovske družine.

Iskrica med mladim, umirajočim pesnikom, in Souvanovo lepotico Almo, je preskočila v ljubljanskem Deželnem gledališču, ugasnila pa v Cukrarni, kjer je umrlo več mladih nadarjenih ustvarjalcev.

V knjigi so živahno prikazani mnogi Murnovi sopotniki: Ivan Cankar, Dragotin Kette, Oton Župančič in Ivan Prijatelj, pa tudi gospa doktorjeva – Franja Tavčar. Celotna pripoved je prepletena z radoživim dogajanjem v predpotresni in popotresni Ljubljani, predvsem pa s snovanjem in delom očeta Souvanovega parka – Leonom, Alminim bratom. In še posebej s čudežno modro vrtnico, ki jo je želel vzgojiti vrtnar Jernej.



Roman je poln Murnove poezije

Roman je poln Murnove poezije, ljubezenskih zapletov in hrepenenja dveh nezdružljivih svetov.

In zakaj naslov Modra vrtnica? Modra vrtnica je mit, v naravi namreč ne obstaja in vrtnarjem je še ni uspelo vzgojiti, zato ostaja nedosegljiv navdih, prav takšna pa je tudi ljubezenska zgodba v knjigi.

V knjigi je tudi veliko fotografij Arboretuma, slovenskih pesnikov moderne in stavb, ki so povezane s to resnično zgodbo.

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh