Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roman o leških rudarjih

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 24. 09. 2020 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2020 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Roman o leških rudarjih

Roman o leških rudarjih

Roman Leški knapi je Rudi Mlinar napisal ob 200. obletnici začetka obratovanja rudnika rjavega premoga.

Rudi Mlinar



Mohorjeva založba Celovec je izdala roman Rudija Mlinarja Leški knapi, ki ga je napisal ob 200. obletnici začetka obratovanja rudnika rjavega premoga na Lešah pri Prevaljah.

Roman Leški knapi je Rudi Mlinar napisal ob 200. obletnici začetka obratovanja rudnika rjavega premoga na Lešah pri Prevaljah. Kot v televizijski nanizanki pripoveduje o rudarstvu v koroški vasi Leše, kjer je bilo pred 200 leti eno največjih nahajališč rjavega premoga v Evropi. Kot skriti opazovalec se je avtor podal na sled protagonistom romana: rudarstvu in prebivalstvu kraja, ki mu je bilo knapovstvo prekletstvo in blagoslov ­– težaško garanje za borni vsakdanji kruh. Naposled sta bila prav v začetkih socialnega osveščanja delavstva na začetku 20. stoletja oropana in izlužena tako knap kot delovna sila, kakor tudi rudnik sam, ki je zaprl svoje strahospoštljive rove. Kot koroški kronist je Mlinar napisal še en literarni dragulj.

Rudi Mlinar

Rudi Mlinar se je rodil na Dolgi Brdi (nad Prevaljami) leta 1950; živi v Brežicah. Osnovno šolo je obiskoval na Prevaljah in v Mežici. Šolanje je nadaljeval na strojni kovinarski šoli v Ravnah ter srednji delovodski šoli, tudi v Ravnah na Koroškem. Končal je šolo za scenaristiko in dramaturgijo pri ZKOS v Ljubljani. Že zgodaj je začel objavljati krajše literarne prispevke v raznih literarnih revijah in časopisih. Od leta 2007 je član Društva slovenskih pisateljev.



Tri leta vodi literate pri KD »Franc Bogovič« Dobova. Dvakrat je bil izbran med najboljše mlade pisce, najprej za prozo (1981) v Gradišču v Slovenskih goricah, pozneje še za dramatiko v Slovenj Gradcu (1998), letos med pisce seniorje za dramatiko. Od leta 2007 je član Društva slovenskih pisateljev. Nagrade in priznanja: nagrada za kratko prozo Radio Ljubljana (2000), dve nagradi na natečaju Moj čopič je beseda pri Radiu Ognjišče (2001 in 2003 ), zlati znak RK ZSMS za kulturo, bronasti, srebrni in zlati Vorančev spominek, bronasta in srebrna Prežihova plaketa (1990) ter Linhartova značka za dolgoletno delo na področju dramatike

Od islamista do postavljavca mostov

Mohorjeva založba Celovec je izdala prevod literariziranih spominov Yassirja Erica z naslovom Naučen sovraštva, doživel ljubezen in podnaslovom Od islamista do postavljavca mostov.

Zapisal je: »Kdor se hoče spopasti z islamističnim terorizmom, mora ugotoviti, kdo ali kaj te teroriste prežema. V koranski šoli, v mošeji in doma sem se naučil sovražiti. Zviška sem gledal na drugoverce in sem bil pripravljen jih umoriti. Ko sem veliko prepozno opazil, da sem škodoval samemu sebi, je bil moj svet, v katerem sem živel, postavljen na glavo.«

Yassir Eric se je spreobrnil h krščanstvu, njegova družina ga je zaradi tega razglasila za mrtvega, zbežati je moral iz Severnega Sudana. V Nemčiji je začel z novim življenjem. Njegova knjiga je priročnik za vse tiste, ki jih zanima kritični dialog z islamom.



Danes je Yassir evangeličanski pastor in vodja Evropskega inštituta za migracije

Yassir Eric se je rodil leta 1972 v Severnem Sudanu. Bil je militantni islamist, ki je zaničeval Jude in kristjane. Danes je Yassir evangeličanski pastor, ki poziva k spoštljivemu odnosu do muslimanov.

Kot spreobrnjenec, ki ga je njegova družina razdedinila, ve, kako pomembna sta spoštovanje in svoboda veroizpovedi, njegova življenjska naloga je sporazumevanje med verami in kulturami: kot vodja Evropskega inštituta za migracije, integracijo in islamske teme (EIMI) predava, prireja seminarje in izobražuje v Nemčiji ter v drugih evropskih državah spremljevalce integracije. Poleg tega redno potuje na Bližnji Vzhod, kjer se zavzema za človekove pravice in svobodo veroizpovedi tam živečih manjšin.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh