Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje mladih na Brezje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 06. 2021 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje mladih na Brezje
Mladi so romanje sklenili z jutranjo sveto mašo. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje

Romanje mladih na Brezje

Ob zaključku šolskega in akademskega leta so se mladi peš odpravili na Brezje.

V noči s petka na soboto so se mladi zbrali v župnijski cerkvi sv. Vida v Župniji Ljubljana-Šentvid, kjer so se po molitvi in blagoslovu odpravili na nočno peš romanje na Brezje. Pot jih je vodila skozi Gameljne, Dvor, Stanežiče, Medno, Medvode, Podrečo, Mavčiče, Praše, Jamo, Breg ob Savi, do Kranja in nato proti Marijinemu narodnemu svetišču. Nekateri so se na Brezje iz Domžal odpravili s kolesom. Ob 7. uri zjutraj so se vsi skupaj udeležili svete maše.


Sveto mašo je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje. 

Človek ni ustvarjen za zoom generacijo

Škof Jamnik je v začetku pridige mladim čestital za pogum, da so se brez obotavljanja odločili za romanje. Poudaril je, da je pomembno, da človek roma v občestvu, saj bi sam gotovo prej obupal in dodal, da človek ni ustvarjen za zoom generacijo. »To je sredstvo, ni pa to cilj. Cilj je, da smo skupaj, da tvorimo občestvo in molimo, ter da smo hvaležni Bogu, da lahko zares doživljamo bližino drug drugega ter ljubega Boga tukaj pri Mariji Pomagaj na Brezjah.«


Nekateri so k Mariji na Brezje poromali s kolesom. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje. 

Hvaležni in ponosni smo lahko, da živimo v samostojni Sloveniji

Ljubljanski pomožni škof je mladim dejal, da čeprav so bili rojeni po rojstvu Slovenije, so bili v božjem načrtu. »Hvala Bogu, da živimo v samostojni državi, v Evropski uniji. Želim, da bi znali črpati sok za svoje pričevanje iz krščanskih korenin. Spominjanje pa je ključnega pomena, tudi tistih dogodkov pred 30 leti in vseh dogodkov vse tja do 8. stoletja, ko smo sprejeli krščanstvo. Kajti brez spomina smo mrtvi. Ključne dogodke v življenju je treba vedno znova obujati, podoživljati in predvsem živeti.«


Škof Jamnik: »Sveti duh ne prihaja hrupno in populistično. Prihaja tiho in nežno.« FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje. 

»Prisluhnimo šepetanju Svetega duha« 

Mladim je položil na srce, naj se ne bojijo, saj smo v božjih rokah, pod Marijinim varstvom, in poudaril pomen molitve. Ob tem je spomnil na besede nadškofa Šuštarja, ki je pred 30 leti v pridigi, pri maši za domovino, dejal, da je molitev Oče naš temeljna listina svobodne Slovenije. »Molitev je tista, ki povezuje. Pričujmo zaupanje, veselje. Pogovarjajmo se, odpuščajmo si. Potem žulji ne bodo tako težki. Še vedno bodo, ampak ne bo tako težko.« Mlade je povabil, naj prisluhnejo šepetanju Svetega duha. »Sveti duh ne prihaja hrupno in populistično. Prihaja tiho, nežno, v trenutkih molitve, ko smo blizu drug drugemu, ko smo v občestvu, ko nekoga opazimo in se z njim pogovarjamo. To je božja nežnost Svetega duha,« je sklenil škof Jamnik.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh