Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje na dveh nogah in štirih tacah [FOTO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 03. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2023 / 20:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje na dveh nogah in štirih tacah [FOTO]
Claudio in Magnum sta se udeležila sredine splošne avdience v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Romanje na dveh nogah in štirih tacah [FOTO]

Claudio Rossetti iz kantona Ticino na jugu Švice se že več let ukvarja s »posebnimi projekti«, kot jih imenuje sam, in enega od njih je pravkar zaključil: s svojim bernardincem Magnumom je poromal po poti »Via Francigena« od najstarejšega alpskega prelaza Veliki Sveti Bernard do Rima. Romarja sta na sredini splošni avdienci pozdravila papeža Frančiška.

Torek popoldan v vojašnici švicarske garde v Vatikanu: utrujena in s počasnimi koraki prihajata Claudio Rossetti in Magnum, njuno zgodbo predstavljajo na spletnem portalu Vatican News. Ob prihodu se bernardinec Magnum uleže na tla: dolgo potovanje je od njega vendarle veliko zahtevalo.

»Z Magnumom sva prišla v Rim. Magnum je iz legla, ki ga je vzgojila fundacija Barry v švicarskem kantonu Valais. Je čistokrvni bernardinec, namenjen za socialno terapijo. Z njim sem doslej prehodil več kot 1.000 kilometrov od Velikega Svetega Bernarda v Švici do Rima,« pripoveduje Claudio Rossetti.

FOTO: Vatican Media

Claudio je študiral ekonomijo in novinarstvo v Baslu, bil je vodja fundacije Barry v kantonu Valais. V Švici je »Barry« ime znanega psa pasme bernardinec in je nekakšen »narodni junak«, tako znan kot Heidi ali Wilhelm Tell.

12-tedensko romanje je bilo od leta 2016 opravljeno po delih v različnih trenutkih.

Njegov pes Magnum sicer ni prehodil celotne etape v enem kosu. 12-tedensko romanje je bilo od leta 2016 opravljeno po delih v različnih trenutkih, pojasnjuje Rossetti: »V povprečju sva tako prehodila približno 60 do 80 kilometrov na teden. Trudila sva se, da ne bi naredila preveč, da se Magnum ne bi prehudo utrudil.«

FOTO: Vatican Media

In zakaj vse to?

»Po eni strani zato, da bi dokazali, kako ta pes ni tako len, kot ljudje včasih mislijo. Zelo varčno ravna s svojimi močmi, obenem pa je to pes, ki širi veselje. Kjer koli se srečujemo z ljudmi, je veliko navdušenja. Po mojem mnenju je to edinstvena priložnost, da spregovorimo o terapevtski vlogi bernardinca.«

Pes bernardinec predstavlja delček švicarskih vrednot.

To pa ni edina stvar, ki je pomembna pri »romanju na dveh nogah in štirih tacah«: »Mislim, da je to tudi priložnost, da spregovorimo o Švici, o njenih vrednotah. In pes bernardinec predstavlja delček švicarskih vrednot.« Rossetti takoj pojasni, kakšne vrednote ima v mislih:

FOTO: Vatican Media

»Dobrodušnost! Zdi se mi, da poleg tudi nekoliko trme, igrivosti in uživaštva. Vse to so po mojem mnenju lastnosti Švicarjev.« Podobne lastnosti in vrednote ima tudi papež Frančišek, meni Rossetti:

»Med mojim zadnjim obiskom me je najprej vprašal, kje je steklenička, ki jo psi bernardinci nosijo okoli vratu, in kaj sploh vsebuje. Mislim, da je papež Frančišek tudi malce uživača. In v tem smislu je morda majčkeno podoben bernardincu.«

FOTO: Vatican Media

S psom k papežu - in nato s klasično glasbo med ljudi

Romar iz Švice je v pogovoru za Radio Vatikan tudi razkril, kaj namerava početi v prihodnje:

»Trenutno sodelujem s fundacijo za umetnike v Boswilu v Švici. To je ustanova, ki spodbuja klasično glasbo med mladimi. In to je zdaj moj naslednji cilj, ljudem približati klasično glasbo.«

Bernardinec Magnum je »švicarski ambasador«, saj v Rim prinaša vrednote dobrodelnosti in pomoči, ki so za Švico izredno pomembne.

Claudia in Magnuma je ob prihodu v Rim sprejel tudi Denis Knobel, švicarski veleposlanik pri Svetem sedežu. Magnuma je opisal kot »švicarskega ambasadorja«, saj pes s seboj v Rim prinaša vrednote dobrodelnosti in pomoči, ki so za Švico izredno pomembne.

Nalaganje
Nazaj na vrh