Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Romanje ‘par excellence’ k izvirom vere’

Objava: 21. 05. 2009 / 10:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Romanje ‘par excellence’ k izvirom vere’

Papež zadovoljen z nedavnim obiskom Svete dežele

Med včerajšnjo splošno avdienco je papež Benedikt XVI. svoje razmišljanje posvetil nedavnemu obisku Svete dežele. Potovanje je opisal kot ‘romanje brez primerjave k izvirom vere, obenem pa pastoralni obisk žive Cerkve’.


20.000 vernikov se je zbralo na Trgu sv. Petra v Vatikanu, ko se je papež v nagovoru spominjal svojega romanja. Spomenik Mojzesu na gori Nebo v Jordaniji nas po papeževih besedah spominja na naš položaj romarjev, razpetih med ‘že’ in ‘še ne’, med obljubo, tako veličastno in čudovito, da nas vzpodbuja na naši poti, in med zavedanjem, da nas ta obljuba presega, da presega ves svet. Cerkev to razpetost romarjev občuti tudi sama v sebi.

Sveti oče se je s hvaležnostjo spomnil tudi blagoslovitve temeljnih kamnov dveh novih cerkva v Betaniji, saj je to, kot je povedal, znak odprtosti in spoštovanja Hašemitskega kraljestva do verske svobode in krščanske tradicije, kar je občudovanja vredno. Za kristjane in muslimane je namreč silno pomembno, da sobivajo v miru in medsebojnem spoštovanju. Papež zato moli, da bi to postala stvarnost tudi drugod, v mislih pa ima predvsem kristjane, ki žive v težkih razmerah, kot denimo v sosednjem Iraku.

V Izraelu, je pojasnil sveti oče, se je od vsega začetka predstavljal kot romar vere v deželi Jezusovega rojstva, smrti in vstajenja, obenem pa tudi kot romar miru, s prošnjo Bogu, naj na kraju, kjer se je učlovečil, vsi ljudje bivajo kot Njegovi otroci, torej kot bratje in sestre.

Jeruzalem, je nadaljeval, je križišče treh velikih monoteističnih verstev, in njegovo ime, ‘Mesto miru’, je izraz Božjega načrta, naj človeštvo postane ena sama velika družina. K temu so poklicani judje, kristjani in muslimani, ki s svojim jezikom slavijo svojega Boga.

V muzeju holokavsta Yad Vashem je papež ponovno opozoril, da te tragedije ne smemo nikoli pozabiti, temveč naj za večno ostane zapisana v našem spominu kot opozorilo, da smo dolžni spoštovati svetost človeškega življenja, ki vedno premore neminljivo vrednost.

Osnovni namen papeževega obiska v Sveti deželi je bil obisk tamkajšnjih katoliških skupnosti, predvsem v Jeruzalemu, Betlehemu in Nazaretu. Evharistična slavja v teh krajih so, kot je dejal papež, pustila neizbrisen pečat v njegovem spominu, vernikom z nemirnih področij pa je ob obisku zagotovil svojo bližino in molitve.

Papež se je z veseljem spominjal nedavno prehojenih poti v Sveti deželi in vernikom na Trgu sv. Petra še povedal, da kljub vojnam in uničenjem na svetih krajih in kljub nesrečnim sporom med kristjani Cerkev nadaljuje s svojim poslanstvom. Vodi jo duh vstalega Kristusa, je na poti k popolni Edinosti in svet vodi k verovanju v Božjo ljubezen, k izkušnji radosti Njegovega miru.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh