Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinino romanje v Dalmacijo in Medžugorje [FOTOGALERIJA]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 03. 2023 / 07:00
Oznake: Trud romanja
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2023 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinino romanje v Dalmacijo in Medžugorje [FOTOGALERIJA]
Romarji z avtobusa št. 3 v okolici Šibenika, pri Marijinem kipu ob avtocesti, ki varuje potnike na poti. FOTO: Ksenja Hočevar

Družinino romanje v Dalmacijo in Medžugorje [FOTOGALERIJA]

Danes se je na tradicionalno tridnevno romanje z uredništvom Družine odpravilo pet avtobusov s približno 250 romarji. Pot nas bo iz Slovenije vodila proti jugu, v Dalmacijo in hercegovsko vasico Medžugorje, kjer se je Marija leta 1981 prikazala šestim otrokom.

Na vsakem od petih avtobusov je poleg vodiča tudi duhovni vodja romanja. »Posebnost romanja je, da smo na vsakem avtobusu tudi sodelavci Družine, ki se bomo posebej posvetili romarjem - našim bralcem. Med njimi so tudi naši naročniki, ki smo jih za njihovo zvestobo nagradili s tem romanjem,« je ob odhodu dejala vodja romanja na Družini Manica Ferenc.

Bogdan Dolenc, eden izmed duhovnih vodij romanja, Manica Ferenc in nekdanji sodelavec Družine Jože Pavlič pred odhodom. FOTO: Marko Mesojedec

Letošnje romanje je že peto po vrsti, romarjev pa je vsako leto več, poudarja Ferenčeva: »Iz tega vidimo, da jim romanja veliko pomenijo. Nekateri so šli na vsa dosedanja in so že ustvarili romarske skupine. Tudi za nas, Družinine sodelavce, so romarski dnevi dragocen čas, v katerem spoznavamo svoje bralce in njihove želje. Ob duhovni dimenziji tako gradimo še globljo skupnost. Neopisljiva so tudi doživetja skupnih maš in molitev.«

Duhovni vodji Rafko Valenčič in Janez Gril. FOTO: Marko Mesojedec

Prvi dan do Trogirja

Pot nas danes vodi mimo Zagreba in Karlovca vodila proti Dalmaciji. Nad reko Krko blizu Šibenika si bomo ogledali Marijin kip z detetom Jezusom (Gospa od Puta), ki bdi nad varnostjo potnikov na avtomobilski cesti in je največji Marijin kip na Hrvaškem. 

Marijin kip, ki bdi nad varnostjo potnikov na avtomobilski cesti. FOTO: Marko Mesojedec

Zatem bomo prispeli v Trogir, ki je nastalo na ostankih grškega in rimskega mesta. Med 13. in 16. stol. je bilo tukaj pomembno kulturno in umetnostno središče Dalmacije. Med drugim si bomo ogledali katedralo z znamenitim Radovanovim portalom. V njej bomo imeli prvo skupno romarsko mašo. Dan bomo zaključili v Neumu, edinem hercegovskem mestu na Jadranski obali.

Pogled na staro mestno jedro Trogirja. FOTO: Shutterstock

Družinini romarji obhajajo sveto mašo v trogirski stolnici. FOTO: Marko Mesojedec

Najlepši biser Dalmacije

Drugi dan romanja se bomo odpeljali v za mnoge najlepši biser Dalmacije, Dubrovnik. Mesto obdaja mogočno obzidje z obrambnimi stolpi in trdnjavami, s katerih so možni zanimivi razgledi na mesto na eni ter na morje na drugi strani. Skozi »mestna vrata od Pila« bomo vstopili v mesto ter se po glavni ulici - veličastnem Stradunu - sprehodili do baročne katedrale, ki jo Dubrovčani imenujejo Gospa Velika.

V glavnem oltarju je slavna Tizianova upodobitev Marijinega vnebovzetja. Tu bo druga maša našega romanja. Zatem sledi ogled mestnega središče in nekaterih znamenitosti: Onofrijevega vodnjaka, frančiškanskega samostana s staro lekarno, palače Sponza, lože zvonarjev, dominikanskega samostana, Orlandovega stebra, Kneževega dvora, cerkve sv. Blaža - zaščitnika Dubrovnika, Gunduličeve poljane ...

Stolp Minčeta v Dubrovniku. FOTO: Shutterstock

Nato se bomo zapeljali do začetka polotoka Pelješca, do Malega Stona in Stona, mesteca s slavno zgodovin, trdnjavami in obzidjem, za katerega pravijo, da je po mogočnosti takoj za kitajskim zidom. Zvečer nas čaka tradicionalno skupno druženje romarjev in ustvarjalcev Družine.

Marijin kip v Medžugorju. FOTO: Splet

Medžugorje – kraj posebne milosti

V nedeljo zjutraj se bomo odpravili v Hercegovino v Medžugorje. V tej skromni hercegovski vasici se je 24. junija 1981 Marija prikazala šestim otrokom. Njeno sporočilo je bil klic k spreobrnjenju in molitvi za mir in spravo. Od takrat dalje romajo k medžugorski Mariji ali Kraljici miru romarji z vsega sveta. Vrhunec našega romanja bo maša v dvorani sv. Janeza (Ivana) Pavla II.

Vsak avtobus ima svojega duhovnega vodjo romanja. To so: Rafko Valenčič, Janez Gril, Bogdan Dolenc, Bogdan Vidmar in Stanko Štefanič.

Novi kraji, nova prijateljstva

»Po dveh letih omejenega gibanja zaradi epidemije čutimo, kako pomembni so živi stiki med nami in druženja. Pot v duhovna središča Dalmacije in Hercegovine je za nas priložnost, da stopimo iz vsakdanje rutine življenja, spoznamo nove kraje, spletemo nova prijateljstva, obenem pa v molitvi Bogu izročimo sebe, svoje družine in prijatelje,« je povedal odgovorni urednik Družine Boštjan Debevec.

»Glava« Družine: odgovorni urednik Boštjan Debevec in direktor Tone Rode. FOTO: Marko Mesojedec

Utrip romanja boste lahko vse do nedelje spremljali na spletni strani, obenem pa vas vabimo, da nas spremljate z molitvijo. Tudi mi bomo molili za vas in ves slovenski narod.

Povezano potovanje

Romanje v adventno Budimpešto z razstavo "Renoir"

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem in dr. Janezom Grilom

Število dni

2

Naslednji termin

16.12.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh