Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje v Vetrinj

Za vas piše:
Marija Gruškovnjak
Objava: 18. 05. 2023 / 11:05
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2023 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje v Vetrinj
Janez Juhant: »Težko sprejemamo, da nas je tako kruto prizadel ta trojni totalitarizem.« FOTO: Marija Gruškovnjak

Romanje v Vetrinj

Vsako leto v maju je v samostanski cerkvi v Vetrinju sveta maša v spomin na vse tiste, ki so jih leta 1945, že po koncu vojne vihre, kot je v mašnem nagovoru, v soboto, 13. maja, dejal Janez Juhant, ob v nebo vpijoči krivici revolucionarjev in angleških diplomatskih spretnežev, pognali v smrt.

Njih spomin ostaja, le vedno znova ga moramo obujati. »Letos obhajamo 130 letnico rojstva goriškega požrtvovalnega duhovnika in rodoljuba Filipa Terčelja, simbol njih, ki so trpeli preganjanje in nasilje fašistov, zatiranje nacistov in končno še mučeniško smrt komunistov. Kako dojeti, ovrednotiti in oživiti spomin teh tragedij? Kdaj bodo naši rojaki lahko z nami vstali k novemu življenju svobode in upanja? Težko sprejemamo, da nas je tako kruto prizadel ta trojni totalitarizem. Ne moremo se sprijazniti, da se nam danes v preobleki svobode in drugih slepilnih manevrov vrača mehki levičarski totalitarizem in spet zasvaja verne in druge demokrate. Verni, utrjeni v Božji besedi, smo prepričani, da nobena krivica ne bo pozabljena. Zato cenimo žrtev teh naših rojakov in vseh, ki so se uprli laži in zatiranju ter umirali z molitvijo na ustnicah ter odpuščanjem v srcu. Naša človeška in krščanska dolžnost ter zvestoba resnici in pravičnosti nas krepi v hvaležnosti za njihovo dar Bogu, Cerkvi in narodu,« se je v svojem nagovoru spraševal Janez Juhant.

V samostanski cerkvi je, kot v tistem usodnem letu 1945, spet zazvenela prošnja k Mariji, naši in božji Materi: Marija, pomagaj nam sleherni čas … In ob letu obsorej bomo spet romarji v Vetrinj.


Nalaganje
Nazaj na vrh