Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romano Guardini: Duh liturgije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 24. 05. 2021 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2021 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romano Guardini: Duh liturgije

Romano Guardini: Duh liturgije

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevoda knjig Romana Guardinija Duh liturgije in Boba Goffa Ljubezen deluje

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevoda knjig Romana Guardinija Duh liturgije in Boba Goffa Ljubezen deluje




Temeljno delo velikega teologa

Romano Guardini je vse življenje zasledoval resnico o Bogu in človeku

Romano Guardini (1885–1968) velja za enega najvplivnejših in najpomembnejših teologov 20. stoletja. Čeprav se je rodil v Italiji, je njegovo življenje bistveno zaznamovala Nemčija, kamor so se z družino kmalu po njegovem rojstvu preselili in v jeziku katere je vse življenje ustvarjal.

Prebiranje temeljnih filozofskih in teoloških del ter razmišljanje o njih ga je vodilo do spoznanj, ki jih je strnil v nekaj prelomnih študij, za katere mu je posebno priznanje izrekel tudi papež Benedikt XVI.

S svojimi svetovljanskimi nazori je, kakor ugotavlja slovaški profesor moralne teologije Ladislav Hanus, vplival celo na slovenske literarne klasike, kot sta Edvard Kocbek in Boris Pahor.

Leta 2017 se je v Münchnu začel postopek za njegovo beatifikacijo.


Temeljno delo velikega filozofa in teologa

Duh liturgije, v zbirki Religiozna misel ga je v prevodu izdala Celjska Mohorjeva družba, je temeljno delo velikega filozofa in teologa Romana Guardinija, za katerega je papež Benedikt XVI. ob neki priložnosti povedal, da je vse življenje zasledoval resnico o Bogu in človeku.

Njegova razmišljanja v knjigi so med drugim vplivala na drugi vatikanski koncil, ki je podobo Katoliške cerkve močno približal tej, ki jo poznamo dandanes.

Delo dopolnjuje dosedanjo vrzel v prevodih ključnih teoloških besedil 20. stoletja, saj je bilo od izida davnega leta 1918 do danes v izvirniku že vsaj 24 krat ponatisnjeno in ostaja temeljno branje, zdaj prvič tudi v slovenščini.


Klic k prevrednotenju liturgičnega češčenja

Guardinijevo prelomno delo Duh liturgije je bilo v izvirniku napisano v kaotičnem času prve svetovne vojne, kar je gotovo vplivalo na preciznost avtorjeve misli, predvsem pa na njegov poziv k enosti katoliškega občestva.

Klic k prevrednotenju liturgičnega češčenja nas vabi, da se odpovemo vlogi diskretnih individuumov ter v liturgijo vstopamo odprtega duha, kot medsebojno povezani člani ene Cerkve.

Knjigo dopolnjujeta dve spremni besedili. Esej dr. Antona Štruklja, ki na več kot tridesetih straneh prinaša izvirno in podrobno predstavitev Guardinijevega delovanja, strokovno interpretira Guardinijeve temeljne ideje in prepričanja.

Esej dr. Roberta Kralja pa knjigo zaokroži in globino Guardinijeve misli bralcu približa skozi pomenljivo filozofsko in teološko optiko.


Umetnost in resničnost sta eno v nadnaravni otroškosti pred Bogom

Prisluhnimo Guardinijevi misli: »V bogoslužju je dano čudovito dejstvo, in sicer da sta umetnost in resničnost eno v nadnaravni otroškosti pred Bogom. Kar je sicer dano samo v kraljestvu neresničnega, v umetniški predstavi – namreč oblike umetnosti kot izraz povsem zavestnega človeškega življenja – je tukaj resničnost.

To so bivanjske in izrazne podobe resničnega, seveda nadnaravnega življenja. Vendar ima tudi to nekaj skupnega z življenjem otroka in umetnosti: je brez namena, zato pa polno najglobljega smisla. Ni delo, temveč igra.


Biti umetnik pomeni prizadevati si za izraz skritega življenja

»Pred Bogom se igrati, biti umetniško delo – ne ustvarjati, ampak biti, to je najbolj notranje bistvo bogoslužja. Zato je v njem vzvišena mešanica globoke resnosti in božanske vedrine.

Da je bogoslužje tako strogo in skrbno določeno s tisoč predpisi, kakšne naj bodo besede, gibi, barve, oblačila, orodja – to razume samo tisti, ki zmore resno jemati umetnost in igro. /.../

Biti umetnik pomeni prizadevati si za izraz skritega življenja, da bi moglo – izraženo – biti tu. Nič drugega, a to je v resnici veliko! Gre za podobo Božjega ustvarjanja, o katerem je rečeno, da je stvari naredil zato, da bi bile, ut sint.«


Bob Goff: Ljubezen deluje

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevod dela Boba Goffa Ljubezen deluje, s podnaslovom Odkrijte skrivnostno neverjetno življenje v običajnem svetu. Njeno sporočilo je, da je skrivna sestavina najpomembnejšega recepta ljubezen.

Bob Goff, avtor kar treh knjižnih uspešnic, v svoji prvi knjigi prinaša sproščen, hkrati pa zelo življenjski in pomenljiv vpogled v svojo interpretacijo Božje ter človeške ljubezni.

S humornimi, večkrat pa tudi izpovednimi in ganljivimi anekdotami nas vodi skozi svoje neobičajno življenje in nam skuša pokazati, da Boga najdemo povsod. Tudi na krajih, kjer ga resnično ne bi pričakovali – denimo na atrakciji sredi zabaviščnega parka.


V vsaki stvari najde dokaz božje in človeške ljubezni

Kaj ima z ljubeznijo opraviti na primer to, da vaši otroci vsem predsednikom in voditeljem držav sveta pošljejo vabilo na srečanje in se nanj nekateri dejansko odzovejo?

Kaj se zgodi, če mislimo, da nas prijatelj po telefonu skuša potegniti za nos, potem pa izvemo, da smo »v šali« pozitivno odgovorili na vprašanje, če bi postali konzul Republike Ugande v ZDA?

In kaj, če se naša radovednost do filmskega snemanja sprevrže v to, da se neavtorizirano infiltriramo na sceno najnovejšega ameriškega filma, pri tem pa skušamo dajati vtis, da smo varnostnik?

Prva knjiga avtorja več knjižnih uspešnic odgovore na ta vprašanja postreže zelo osebno, saj se mu je vse našteto zgodilo – in v vsaki stvari najde dokaz božje in človeške ljubezni, čeprav so mu kdaj vzgibi zaradi skrivnostnosti tega čustva nejasni.


Jezus ni vsake stvari razložil do potankosti

Kot pravi: tudi Jezus ni vsake stvari razložil do potankosti. Svoje prilike je ovijal v skrivnostno simboliko, zaradi česar je presegel svoj čas in podal univerzalne resnice za vse čase.

Tudi avtor sledi tej ideji. Skozi zabavne, šaljive, provokativne prigode skuša pripovedovati o čudežu Božje ljubezni, ki se razodene skozi naša običajna življenja in jih prav s to skrivno sestavino dela neobičajna.

Bob Goff (1959) je kalifornijski odvetnik, pisatelj in motivacijski govorec. Uradno. Nekoliko manj uradno pa tudi velik človekoljub in humanitarni delavec, ki je s svojo neprofitno organizacijo Love Does spremenil življenja otrok v Ugandi, Iraku, Nepalu, Somaliji, Afganistanu in Indiji.

Njegovo vodilo je pomembnost izobrazbe in spoštovanje Konvencije o otrokovih pravicah, kar skuša uresničevati s posebno predanostjo veri in Jezusu.


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh