Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romarji v Sveti deželi: hrvaška zgodba s srečnim koncem, kako bo v prihodnje?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 10. 2023 / 14:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2023 / 15:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romarji v Sveti deželi: hrvaška zgodba s srečnim koncem, kako bo v prihodnje?
Skupina hrvaških romarjev iz Svete dežele je včeraj srečno pristala na ljubljanskem letališču. FOTO: FB/Hrvatski katolički radio

Romarji v Sveti deželi: hrvaška zgodba s srečnim koncem, kako bo v prihodnje?

Kljub vojni med Hamasom in Izraelom je v Sveti deželi še vedno na tisoče krščanskih romarjev z vsega sveta, v luči trenutnih razmer pa številne agencije v bližnji prihodnosti romanja v Izrael odpovedujejo.

Kot je v pogovoru za italijanske medije pojasnil kardinal Pierbattista Pizzaballa, mnogi želijo romanje končati po načrtih in ne želijo predčasno zapustiti Izraela. Po kardinalovih besedah krščanski romarski kraji in cerkve ostajajo odprti, kajti, je pojasnil latinski patriarh Jeruzalema in na tem položaju eden najvišjih cerkvenih voditeljev v Sveti deželi, »to so kraji molitve – in molitev je tisto, kar v tem trenutku vsi skupaj najbolj potrebujemo«.

Kar se je zgodilo, je bilo kot izbruh vulkana; tega ni mogel predvideti nihče.

Srečno zaključena zgodba hrvaških romarjev

Glede romarjev je cerkveni dostojanstvenik še poročal, da so številni obtičali na letališču, ker so bili leti odpovedani. »Kar se je zgodilo, je bilo kot izbruh vulkana; tega ni mogel predvideti nihče.«

V negotovosti se je znašla tudi skupina hrvaških romarjev, ki je na letališču v Tel Avivu čakala na vrnitev domov. Po številnih zapletih jim je uspelo poleteti proti Ljubljani, kjer so včeraj varno pristali na letališču Jožeta Pučnika. Kot so zapisali v objavi na družbenih omrežjih, so razvoj dogodkov spremljali »mirno in potrpežljivo«, z mislijo na ljudi, ki ostajajo v Sveti deželi, in v goreči molitvi za mir.

Trud odpoveduje romanja

V letošnjem novembru sta bili predvideni tudi dve romanji v Sveto deželo z Družinino agencijo Trud, ki pa bosta v luči trenutnih razmer odpovedani. Natančnejša pojasnila sledijo.

Kardinal Pierbattista Pizzaballa. FOTO: Vatican Media

»Zdaj ni čas za ostre izmenjave, temveč za sodelovanje«

Kardinal Pizzaballa je za italijanske medije komentiral tudi nedavni poziv krščanskih patriarhov in cerkvenih voditeljev v Sveti deželi, ki ga je izraelsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu ostro kritiziralo: razlog za kritiko je bila pomanjkljiva obsodba napada Hamasa. Pizzaballa, ki je bil v kardinalski zbor sprejet v letošnjem septembru, je poudaril, da je bil poziv patriarhov oblikovan v času, ko celoten obseg dogodkov še ni bil znan. Besedilo je bilo morda oblikovano nekoliko prezgodaj, je pojasnil latinski patriarh. »Razumemo občutke Izraelcev ob grozotah in barbarskih dejanjih,« je poudaril, »vendar zdaj ni čas za ostre izmenjave, temveč za sodelovanje«.

Jasno je, da to barbarstvo nima nikakršnega opravičila in da na ta način ni mogoče uveljavljati svojih pravic.

O splošnih razmerah v Sveti deželi je kardinal Pizzaballa pripomnil: »Razmere jasno kažejo, da palestinsko vprašanje ni rešeno. Prav tako je jasno, da to barbarstvo nima nikakršnega opravičila in da na ta način ni mogoče uveljavljati svojih pravic. Zdaj, ko strelja orožje, moramo storiti vse, kar je v naši moči, da znova vzpostavimo zaupanje.«


Kupi v trgovini

Pomlad v Palestini
Proza
24,50€

Povezano potovanje

Romanje v adventno Budimpešto z razstavo "Renoir"

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem in dr. Janezom Grilom

Število dni

2

Naslednji termin

16.12.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh