Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri sporočila iz Furlanskega Lurda [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 02. 09. 2023 / 11:15
Oznake: Trud potovanja
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2023 / 23:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tri sporočila iz Furlanskega Lurda [FOTO, VIDEO]
Številni romarji pri Mariji žanjici v Porčinju. FOTO: Ksenja Hočevar

Tri sporočila iz Furlanskega Lurda [FOTO, VIDEO]

Po več desetletjih je v Božjepotni cerkvi v Porčinju maševal slovenski škof - Juriju Bizjaku so je ob oltarju pridruzilo več duhovnikov, priromalo je več sto Slovencev od blizu in daleč.
"Zbrani smo v cerkvi Device Marije v Porčinju z namenom, da obnovimo in poglobimo naročila, ki jih je naša nebeška Mati, Marija žanjica, leta 1855 posredovala deklici Tereziji," je zbrane v Božjepotni cerkvi v Porčinju pozdravil koprski škof Jurij Bizjak. Da je prvič na tej Božji poti, je povedal več sto zbranim romarjem, čeprav ga je, kot je dejal, "porčinjski župnik Don Vittorino vabil, odkar sem škof v Kopru". 

Marijino sporočilo in dve naročili

"Iz Marijinega mesta Porčinja lahko vedno odnesemo s seboj dve sveti naročili in eno sveto sporočilo,« je zbrane povabil škof: "Osnovno sporočilo, ki nam ga posreduje zgodba iz Porčinja, so besede slavne Marijine hvalnice, ki jo vsak večer brez izjeme, v petek in svetek, molimo v naših večernicah: 'Zakaj ozrl se je na nizkost svoje dekle. Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi!' (Lk 1,48). Tudi v Porčinju se blagruje naša in Božja Mati Marija, kakor se blagruje tu v bližini v La Salette in v Lurdu in v Fatimi in v številnih drugih Marijinih svetiščih, kjer se je sveta Gospa prikazala preprostim otrokom."


FOTO: Ksenja Hočevar

Marija žanjica - vrata med nebom in zemljo

Prvo veliko naročilo, ki nam ga posreduje Marija žanjica v Porčinju, se po besedah škofa Bizjaka tiče spoštovanja Božjega imena. "Nimata klet," je naročila Marija, kar pomeni: ne preklinjate." Kakor nam zapoveduje Mojzes na v skalo vklesanem besedilu deseterih zapovedi: 'Ne skruni imena Gospoda, svojega Boga! Kajti Gospod ne bo pustil brez kazni njega, ki skruni njegovo ime!'
Drugo veliko naročilo, ki nam ga posreduje Marija žanjica iz Porčinja, se tiče spoštovanja Gospodovega dne. "Nimata dielat tu nedeljo," je naročila Marija. "Kakor nam zapoveduje tudi Mojzes: 'Pomni, da boš posvečeval sobotni dan!' "Na nek način sta to glavni dve zapovedi: Sobotni počitek se nanaša na človeka, malikovanje se nanaša na Gospoda," je dejal škof Bizjak.


Porčinj - hiša božja in vrata nebeška

Da je največja vrata med nebom in zemljo s svojim učlovečenjem in svojim prihodom odprl Kristus, je sklenil nagovor škof: "Lestvici, ki jo je v sanjah videl očak Jakob in je segala od zemlje do neba in so angeli po njej hodili gor in dol, je Kristus dodal brezkončno število novih lestvic po vsej zemlji in med temi je tudi lestvica med nebom in zemljo v Porčinju, kjer se je po njej spustila na zemljo Mati Božja Devica Marija. Očak Jakob je vzkliknil: 'Kako čudovit je ta kraj, to ni nič drugega kakor Hiša Božja in Vrata nebeška!' (1 Mz 28,17). Bratje in sestre, naj tudi Porčinj postaja in vedno ostaja Hiša Božja in Vrata nebeška!"

Pogled na Porčinj. FOTO: Ksenja Hočevar

Dobrodošlice Furlanov slovenskim romarjem

Že v začetku mase je zbrane nagovoril duhovnik Bogdan Vidmar, ki je organiziral romanje, veselje in dobrodošlico slovenskim romarjem so izrazili porčinjski župnik Vittorino Genda in župan Sandro Rocco, romarje je nagovoril tudi tržaški duhovnik Carlo Gamberoni, ki je najbolj zaslužen, da se je sporočilo z Ročinj razširilo daleč okoli.
Duhovnik Bogdan Vidmar. FOTO: Ksenja Hočevar

Bogdan Vidmar je ob koncu slavja spomnil, da je Marija naročila, naj verniki na ta kraj, ki mu rečejo tudi Furlanski Lurd, prihajajo v spokornih procesijah, in povabil romarje, da gredo okrog oltarja v molitvi in pesmi, s priprošnjo in zahvalo Mariji.

Po romarskem kosilu v porčinjskem župnišču Manica Ferenc vodi še pogovor z duhovnikov Mirom Šlibarjem in psihoonkologinjo Marijo Vegelj Pirc, govorijo pa o zdravju kot vrednoti - nešteto razlogov za življenje. Pogovor organizira založba Družina. FOTO: Ksenja Hočevar

Spodnje tri fotografije predstavljajo kapelo, kraj, kjer se je prikazala Marija.

Zakaj je Porčinj, ki danes leži v Italiji in kjer živijo beneški Slovenci, pomemben za slovenske romarje, preberite v tem članku.

Več o romanju v Porčinju v tiskani Družini.


Povezano potovanje

Apulija z Matero - z avtobusom

Dežela med ostrogo in peto italijanskega škornja

Število dni

5

Naslednji termin

27.04.2024

Nalaganje
Nazaj na vrh