Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romarsko središče Lurd ponovno poplavljeno

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 06. 2013 / 18:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romarsko središče Lurd ponovno poplavljeno

Romarsko središče Lurd ponovno poplavljeno

Votlina Marijinih prikazovanj poldrugi meter pod vodo; poplave naj bi povzročile večmilijonsko škodo.

Marijino romarsko središče Lurd v južni Franciji so v zadnjih osmih mesecih že drugič prizadele poplave. Kot so sporočili s tamkajšnjega romarskega urada, je votlina, kjer se je pastirici Bernardki leta 1858 prikazala Devica Marija, poldrugi meter pod vodo. Že včeraj dopoldan so morali zapreti najnižje ležeče dele romarske poti, sinoči pa tudi več svetišč. Nepoškodovana je ostala le višje ležeča romarska bazilika.

Tokratne poplave je povzročilo večdnevno silovito deževje v Pirenejih, zaradi katerega je močno narasla reka Gave de Pau, ki teče skozi romarsko središče. Rečna gladina se je povišala kar za 3,5 metre. Številne ceste na območju so bile povsem neprevozne. V sosednjem departmaju Haute-Garonne so po navedbah tamkajšnjih medijev na varno preselili okoli tisoč ljudi, na celotnem območju pa kar pet tisoč. Tri osebe naj bi v poplavah izgubile življenje. Šole so bile včeraj zaprte, na naslednji teden pa so morali preložiti tudi včeraj predvideno romanje 3.000 otrok.

Že v letih 1937, 1979, 1982 in oktobra lani so v Lurdu doživeli hude poplave, ob čemer je lanskoletna škoda znašala več kot 1,3 milijone evrov. Romarsko središče vsako leto obišče okoli šest milijonov romarjev, kar Lurd postavlja na prvo mesto med romarskimi cilji v Franciji.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / J.P.



Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh