Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romi mirno zapustili Pavlovo baziliko v Rimu

Objava: 28. 04. 2011 / 06:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romi mirno zapustili Pavlovo baziliko v Rimu

Romske družine, ki so v bivanjski stiski zasedle svetišče, so prehodno nastanili v bivališčih italijanske Karitas.

Romske družine, ki so se nastanile v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja, so se naposled mirno umaknile. S posredovanjem župnijske Karitas se je našla rešitev, je minuli konec tedna sporočil tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi. Romske družine so začasno nastanili v bivališčih italijanske Karitas in so lahko ostale skupaj.

Na veliki petek je stopetdeset romunskih Romov, v skupini je tudi štirideset otrok, zasedlo papeževo baziliko, potem ko so bili s strani rimske mestne uprave prisiljeni zapustiti svoja bivališča na severovzhodu italijanske prestolnice. Vatikan je romskim družinam kot lastnik svetišča omogočil prenočevanje v dveh prostorih poleg križnega hodnika.

Skupino je s toplimi obroki preskrbela italijanska Karitas, Rome pa je obiskal tudi vatikanski notranji minister, nadškof Fernando Filoni, ki je družinam zagotovil solidarnost svetega očeta Benedikta XVI. Nekaterim članom skupine, ki so baziliko za krajši čas zapustili, so pripadniki vatikanske žandarmerije vrnitev preprečili, znotraj ‘začasnega prebivališča’ pa je bilo njihovo gibanje neomejeno. Po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika posebnih težav ni bilo.

P. Lombardi je še pojasnil, da so vatikanske varnostne sile ves čas zasedbe bazilike ‘ravnale korektno in človeško’. Nenehno so bile v navezi z župnijsko Karitas in drugimi pristojnimi, ki so si prizadevali za dialog, da bi skupaj prišli do najboljše možne rešitve.

Vodja rimske Karitas, Enrico Feroci, je zagovarjal mnenje, da morajo za skupno mizo sesti vsi udeleženi in s skupnimi močmi izdelati dolgoročni načrt za rešitev problema romunskih Romov.

Ravnanje z Romi v večjih italijanskih mestih že dlje časa skrbi za najrazličnejše spore. Zagovorniki človekovih pravic in cerkvene organizacije, kot je denimo katoliška skupnost Sant'Egidio, zahtevajo boljšo integracijsko politiko za omenjene skupine.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh