Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romneyev odnos do samohranilk razburil ameriške volilce

Objava: 16. 01. 2012 / 08:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romneyev odnos do samohranilk razburil ameriške volilce

V ZDA so se kritično odzvali na mormonsko prakso, da matere samohranilke spodbujajo k oddaji otroka v posvojitev, če ne obstaja nikakršna možnost za poroko.

Kandidat za ameriškega predsednika Mitt Romney naj bi kot mormonski škof prisilil neko neporočeno žensko, da je svojega otroka oddala v posvojitev. Omenjeni očitki so predstavljeni v knjigi z naslovom ‘Resnični Romney’ (The Real Romney), iz katere odlomki so bili nedavno objavljeni v reviji ‘Vanity Fair’.

V omenjenem knjižnem delu nekdanja otroška varuška družine Romney trdi, da jo je Mitt Romney leta 1983 kot škof in vodja skupnosti postavil pred izbiro, naj svojega še nerojenega otroka odda v posvojitev ali pa naj zapusti Cerkev. Romney je takrat ukrepal v skladu z mormonsko prakso, ki samske matere spodbuja k oddaji otrok v posvojitev, če ne obstaja nikakršna možnost za poroko.

Peggie Hayes, ki je bila kot otroška varuška z družino Romney povezana od mladih nog, v knjigi pojasnjuje, kako je bila v spornem časovnem obdobju že mati samohranilka triletne deklice, Romney pa ji je med drugo nosečnostjo pojasnil, da Cerkev od nje pričakuje oddajo otroka v posvojitev. V nasprotnem primeru naj bi jo mormoni izključili iz svoje sredine zaradi neupoštevanja cerkvenih navodil. Hayesova dodaja, da Romney po porodu ni želel blagosloviti njenega otroka.

Romney, je zapisano v biografiji, je kasneje zanikal, da bi Hayesovi kdaj koli grozil z izključitvijo iz mormonske Cerkve. Ta pa ostaja pri svoji razlagi, da je od škofa prejela nedvoumno sporočilo. Morebitna izključitev bi zanjo pomenila, da ‘ne bo deležna odrešenja’, pojasnjuje Hayesova.

Ameriški mediji so ob tem poročali, da Romneyevo kandidaturo za ameriškega predsednika podpira kar pet nekdanjih ameriških veleposlanikov pri Svetem sedežu. Med podporniki naj bi bila tudi predsednica Papeške socialne akademije, Mary Ann Glendon. Glendonova je kot veleposlanica v Vatikanu delovala v času predsednikovanja Georgea W. Busha.

Del Vatikana pa več naklonjenosti kaže predsedniškemu kandidatu Ricku Santorumu. Vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’ ga je nedavno označil za ‘moralnega zmagovalca’ na volitvah v ameriški zvezni državi Iowi. Nekdanji senator iz Pensilvanije je goreč zagovornik zaščite življenja in družine. ‘L’Osservatore’ je poudaril, da je Santorum oče osmih otrok in vnuk nasprotnika fašizma iz italijanskega Trentina, ki se je izselil v Združene države Amerike. Santorum se v svojem predvolilnem boju osredotoča na temi vera in družina.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/DB35F9B645C678C4C1257980003ADD55?OpenDocument

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh