Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rožnati oktober 2018

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 10. 2018 / 12:26
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2018 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rožnati oktober 2018

Oktober zaznamuje ozaveščanje o raku dojk, 15. oktobra pa je dan zdravih dojk.
Oktober zaznamuje ozaveščanje o raku dojk, 15. oktobra pa zaznamujemo dan zdravih dojk. Tudi letos je združenje Europa Donna pripravilo številne dejavnosti, s kateri ozaveščajo o raku dojk. Znak akcije je rožnata pentlja.

Ne le številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke.

Rak dojk je ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravijo številne aktivnosti, s katerimi želijo zaznamovati rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Redno samopregledovanje

Za svoje zdravje smo v prvi vrsti odgovorni sami. Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato spodbuja prebivalce Slovenije k udeležbi v vseh treh presejalnih programih in ostalih preventivnih programih, kot so nacionalni program integrirane preventive kroničnih nenalezljivih bolezni ter programi Dora, Zora in Svit, ki so na voljo v zdravstvenih domovih.



Ženske med 50. in 69. letom imajo pravico do presejanja za raka dojke v programu DORA. Ženske med 20. in 64. letom imajo pravico do presejanja za raka materničnega vratu v programu ZORA. Moški in ženske med 50. in 74. letom imajo pravico do presejanja za raka debelega črevesa in danke v Programu Svit.

Psihosocialna podpora za bolnice

Združenje Europa Donna Slovenija si prizadeva, da bi bolnicam lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. Le tako se bo bolnica lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, lažje premagovala stranske učinke in se po zdravljenju hitreje vrnila v svoje socialno in delovno okolje. V ta namen so s partnerji, Slovenskim društvom Hospic, Fakulteto za psihoterapevtsko znanost SFU Ljubljana in Društvom za razvijanje čuječnost zasnovali program ROZA, ki ga v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Obiskali bodo tudi Državni zbor, kjer bodo med drugim opozorili na potrebe po podpori politike pri skrbi za dostopen in učinkovit zdravstveni sistem, ko se bolezen pojavi. V Radečah, Zagorju ob Savi, Novem mestu, Novi Gorici, Slovenski Bistrici, na Jesenicah in Postojni se lahko udeležite t. t. tekov in hoje za upanje, ki so namenjeni gibanju, druženju in zbiranju sredstev. K akciji o ozaveščanju o raku dojk in zbiranju sredstev za združenje Europa Donna so se pridružila tudi nekatera slovenska podjetja in občine.

15. oktober, dan zdravih dojk

Združenje Europa Donna Slovenija se bo tudi letos, že enajsto leto zapored, pridružila aktivnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, ki jih spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Evropska zveza vsako leto opozarja na pomen zdravega načina življenja kot nepogrešljivega dela ohranjanja zdravja. Ob dnevu zdravih dojk, se spomnimo, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami in da lahko z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano in vzdrževanjem telesne teže veliko naredimo za svoje zdravje.

Rožnate pletenine

Že četrto leto zapored bodo v različnih krajih po Sloveniji v rožnate pletenine oblekli drevesa in mimoidoče opozorili, da rak lahko prizadene vsakogar od nas. V akcijo pletenja in kvačkanja pletenin so se vključile ženske iz vse Slovenije.

Razstava Body Worlds Vital na Gospodarskem razstavišču

Gospodarsko razstavišče bo od 20. oktobra 2018 do 20. januarja 2019 gostilo razstavo Body Worlds Vital, na kateri bomo lahko prek plastiniranih originalnih teles in organov videli, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma organi. Razstavo bo dopolnjeval spremljevalni program z brezplačnimi predavanji o pomenu zdravega življenjskega sloga, od zdrave prehrane do gibanja ter predstavitev raznih obolenj in bolezni sodobnega časa.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh