Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rožnati oktober 2020

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 30. 09. 2020 / 16:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2020 / 07:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rožnati oktober 2020

Rožnati oktober 2020

Začenja se mesec oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk.

Začenja se mesec oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je letos zaznamovan z epidemijo koronavirusa. Slogan letošnjega »rožnatega meseca« se glasi Dotik pove največ, ki želi opozoriti na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Na novinarski konferenci Združenja Europa Donna Slovenija, ki je potekala 30. septembra, so spregovorile mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje programa Dora z Onkološkega inštituta Ljubljana, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija dr. Tanja Španić in Laura Ovčar, socialna pedagoginja in soavtorica vodnika Nekaj mojega.



Skrb za lastno zdravje

Rožnati oktober je letos še posebej zaznamovan s koronavirusom in negotovimi časi, v katerih smo se znašli. Bolnice z rakom so se začele na društvo Europa Donna obračati v strahu, da bi jim prekinili zdravljenje. »Svetovalni telefoni so bili v tem času občutno bolj obremenjeni,« pove dr. Španićeva. Vendar so zdravljenja kljub spremembam in prilagoditvam nemoteno potekala, na društvu pa jih skrbi izpad novih diagnoz, zato je še toliko bolj pomembno samopregledovanje.

O programu Dora (državni presejalni program za raka dojk), ki pri nas poteka že 13. leto, je spregovorila mag. Kristijana Hertl. Umrljivost za rakom dojke je zadnja leta v upadanju, k čemur izrazito pripomore t. i. presejanje (ang. screening). To je preiskovanje navidezno zdravih ljudi, kjer z enostavno metodo iščejo neko bolezen v začetnem stadiju.

Če je bolezen zgodaj diagnosticirana, bo zdravljenje uspešnejše. Pri tem je mag. Hertlova izpostavila, kako diagnosticiranje poteka in kakšni so učinki zgodnjega odkrivanja raka dojke. Mamografija je najbolj zanesljiva v odkrivanju začetnih sprememb in je »zlati standard« diagnostike dojk.


Naj strah pred koronavirusom ne bo ovira za zgodnje odkrivanje bolezni. (Foto: Pexels)

Ker so morali v Dori zaradi epidemije začasno prekiniti vsa slikanja, so uvedli dodatne termine in slikanja v poletnih mesecih. Namestnica vodje programa Dora je zato apelirala na vse ženske, da se presejanja udeležijo in da naj zaradi strahu pred koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka.

Vse sogovornice so posebej poudarile stalno samopregledovanje dojk. V primeru zatipanih sprememb se ženske lahko obrnejo tudi na centre za bolezni dojk. Ključnega pomena je skrb zase ter da smo pozorni na svoje počutje. Potrebno je poiskati zdravniško pomoč in jo tudi zahtevati, če pri sebi opazimo kakšno spremembo.

Večja kakovost življenja

Na koncu je spregovorila še Laura Ovčar, soavtorica vodnika za naslovom Nekaj mojega. Vodnik je nastal v sodelovanju s psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak, družinsko in zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj in društvom Europa Donna.

Vodnik je sestavljen iz dveh delov. V prvem je poudarek na sami bolezni, drugi del pa je kot psihološka podpora obolelim ženskam. Zasnovan je kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa posameznico usmerja skozi izkušnjo bolezni in iskanje stika s seboj. Dnevnik je namenjen novodiagnosticiranim ženskam. Vse, ki bi ga želele prejeti ali potrebujejo dodatno pomoč, se lahko obrnejo na društvo Europa Donna.

Veliko število dogodkov

V luči pandemije bo letošnji »rožnati oktober« nekoliko drugačen, vseeno pa pripravljajo veliko dogajanj. Med drugim so se priključili dogodku Race for the Cure, ki je največji evropski športni dogodek za zbiranje sredstev in osveščanje o zdravju žensk.

Pripravljajo dražbo podpisane rožnate majice Primoža Rogliča z lanskega Gira. Zbrana sredstva bodo namenili za program ROZA, s katerim bolnicam in njihovim svojcem nudijo strokovno psihosocialno podporo pri soočanju z diagnozo rak.

Več o dogajanju v »rožnatem oktobru« si preberite na tej povezavi, društvo Europa Donna pa lahko spremljate tudi na njihovem Facebook profilu.


Preberite še:
- Zdrav način življenja zmanjšuje tveganje za raka dojk
- Zdrav življenjski slog zmanjša možnosti za raka

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh