Zapri
Iskanje

»Rožnati oktober« poziva ženske k skrbi za zdravje

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 10. 2021 / 00:30
Oznake: Družba, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2021 / 16:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Rožnati oktober« poziva ženske k skrbi za zdravje

»Rožnati oktober« poziva ženske k skrbi za zdravje
Simbol meseca oktobra je rožnata pentljica. FOTO: Pexels.
Združenje Europa Donna Slovenija ob začetku rožnatega oktobra, mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk, poziva ženske k skrbi za zdravje, kar je še posebej pomembno v času epidemije koronavirusa, saj ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, vabilom presejalnih programov pa se moramo kljub epidemiji odzivati.

V ospredje letošnjega rožnatega oktobra so postavili odgovornost za svoje zdravje, za katero moramo v teh razmerah še bolj skrbeti. »Po podatkih Registra raka je bilo v prvem valu diagnosticiranih tretjino manj onkoloških obolenj, medtem ko sta drugi in tretji val epidemije nekoliko manj vplivala na število novo odkritih primerov raka,« je dejala vodja registra in klicnega centra programa Dora na Onkološkem inštitutu Ljubljana Katja Jarm.

Odpoved nezdravemu življenjskemu slogu 

Katja Jarm ženskam svetuje, da se »odpovejo nezdravim razvadam, kot sta alkohol in kajenje. Zelo pomembno je tudi samopregledovanje dojk, ki pa ne more nadomestiti udeležbe na presejalnem programu. Nimamo samo epidemije koronavirusa, ampak tudi epidemijo raka.«

Letošnji dogodki in aktivnosti v rožnatem oktobru bodo potekali pod sloganom: »Bodi in ostani zdrava!«

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu. V Sloveniji je po podatkih Onkološkega inštituta med letoma 2014 in 2018 povprečno letno za rakom dojk zbolelo 1396 žensk, umrlo pa jih je 420. 

Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske od 50. do 65. leta. Rak dojk sicer spada med bolezni z dobrim preživetjem, saj je možnost za ozdravitev velika, če je odkrit pravočasno.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh