Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

WHO: desetodstotni cilj precepljenosti v svetu ne bo dosežen

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 29. 09. 2021 / 18:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 18:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
WHO: desetodstotni cilj precepljenosti v svetu ne bo dosežen
Številne države so že začele cepljenje s poživitvenim odmerkom FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters

WHO: desetodstotni cilj precepljenosti v svetu ne bo dosežen

Cilj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da bi se do konca septembra proti koronavirusni bolezni cepilo vsaj deset odstotkov prebivalstva v vseh državah po svetu, očitno ne bo dosežen.

WHO je zato bogatejše države pozvala, poroča STA, naj državam v razvoju podarijo več cepiva.

Kot je minuli teden dejal glavni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, »danes potrebujemo trdno globalno zavezo, da bomo do konca letošnjega leta cepili najmanj 40 odstotkov prebivalstva vsake države«. Dodal je, da je naslednji cilj doseči 70-odstotno precepljenost v vseh državah sveta do sredine prihodnjega leta.

Naslednji cilj je doseči 70-odstotno precepljenost v vseh državah sveta do sredine prihodnjega leta.

WHO je opozorila, da se številne države temu cilju ne bodo niti približale. V Demokratični republiki Kongo je bilo po podatkih WHO na 100 prebivalcev razdeljenih le 0,15 odmerka cepiva, v Čadu 0,87, na Madagaskarju pa 1,5 odmerka.

Številne države so že začele cepljenje s poživitvenim odmerkom, medtem ko milijoni ljudi po svetu še vedno niso prejeli niti prvega odmerka, opozarja WHO, ki bogate države že dlje časa obtožuje, da kopičijo cepivo proti koronavirusni bolezni.

WHO bogate države že dlje časa obtožuje, da kopičijo cepivo proti koronavirusni bolezni.

Države, ki so se zavezale, da bodo državam v razvoju podarile več kot milijardo odmerkov, so jih doslej dostavile manj kot petino. Po podatkih WHO države v razvoju nujno potrebujejo dve milijardi odmerkov cepiv. Glavni direktor WHO je poleg tega države in podjetja pozval, naj omogočijo večjo proizvodnjo cepiv.

Za nizko precepljenostjo pa so v nekaterih državah poleg pomanjkanja cepiv krivi tudi drugi razlogi. Demokratična republika Kongo je avgusta prejela 1,7 milijona odmerkov cepiva, vendar zdravstveni sistem odmerkov ni zmogel porazdeliti pred iztekom roka uporabnosti, zato je bila država prisiljena večino odmerkov vrniti.

Nalaganje
Nazaj na vrh