Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rudolfovo – prvi javni inštitut v vzhodni kohezijski regiji

Za vas piše:
Prispevek marketinga
Objava: 10. 10. 2022 / 11:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2022 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rudolfovo – prvi javni inštitut v vzhodni kohezijski regiji
Ekipa, ki je postavila in upravlja Laboratorij za tovarne prihodnosti, nagrajen kot zlata inovacija Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele Krajine. Fotografija: GZDBK

Rudolfovo – prvi javni inštitut v vzhodni kohezijski regiji

JRZ Rudolfovo so tovarne prihodnosti, digitalna preobrazba, krožno gospodarstvo in prenos tehnologij

Jugovzhodna Slovenija s središčem v Novem mestu (JVS) izstopa po gospodarski uspešnosti, dodani vrednosti na zaposlenega, razpoložljivem dohodku na prebivalca, zadovoljstvu z življenjem in še marsičem. Zasluga za to gre predvsem regijskemu gospodarstvu, ki temelji na predelovalni industriji in lastnem razvoju, ustvarja kvalitetna delovna mesta ter podpira številne dejavnosti na področju kulture, športa, izobraževanja. To gospodarstvo za svoje uspešno delovanje potrebuje marsikaj, predvsem pa izobražene ljudi in raziskovalno-razvojni in inovacijski sistem v neposredni bližini.

JVS močno izstopa tudi po vlaganjih v razvojno raziskovalne dejavnost (RRD). V letu 2020 je JVS vložila dvakrat večji deleč svojega družbenega proizvoda v RRD v primerjavi s Slovenijo, vendar je delež javnih in tujih virov za RRD v tej regiji dvanajstkrat manjši kot je ta delež na nivoju Slovenije.

V luči teh neravnovesij je razumljivo, da si je regija že več let prizadevala za ustanovitev javne univerze in javnega inštituta s sedežem v Novem mestu.

Slednje je bil narejeno marca letos, ko je bil ustanovljen javni raziskovalni zavod Rudolfovo. Ob ustanovitvi je bil to 17. javni raziskovalni zavod v Sloveniji, prvi v vzhodni kohezijski regiji. Ime Rudolfovo je izbrano zato, ker je bilo to zgodovinsko ime za Novo mesto.

Štiri raziskovalno - razvojne enote

Rudolfovo je v tem času začelo z intenzivnim delom v štirih raziskovalnih smereh: tovarne prihodnosti, digitalna preobrazba, krožno gospodarstvo in prenos tehnologij ter intelektualna lastnina. V začetku septembra je vodenje inštituta prevzel Novomeščan prof. dr. Janez Povh, v začetku oktobra pa je na inštitutu zaposlenih 20 raziskovalcev in tehničnih ter strokovnih sodelavcev, ki z uporabo obstoječe raziskovalne opreme izvajajo aplikativne raziskave za gospodarstvo.

Rudolfovo je s septembrom 2022 prevzelo Laboratorij za tovarne prihodnosti LABTOP, ki je bil ustanovljen konec 2021 v sklopu Razvojnega centra Novo mesto in je septembra 2022 prejel zlato priznanje Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele Krajine kot družbena inovacija.

»LABTOP je visoko tehnološka mini tovarna, v kateri se učijo dijaki, študenti ter mlada in že uveljavljena podjetja. V njem je integrirana večina ključnih tehnologij, ki sodijo na področje industrije 4.0. Prostor je v souporabi z lokalnimi izobraževalnimi ustanovami, ki v laboratoriju izvajajo redni izobraževalni program, intenzivno pa ga uporabljajo tudi podjetja in posamezniki,«

Intenziven razvoj v podporo slovenskemu gospodarstvu 

Rudolfovo izvaja obsežno tehnološko popolnitev, katere prva faza nabav raziskovalne opreme bo narejena že do konca tega leta. Za ravnanje s to opremo in izvajanje novih aplikativnih raziskav išče nove raziskovalne sodelavce s področja elektrotehnike, strojništva, računalništva, matematike in fizike.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh