Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Januarja ustanovni kongres stranke Glas upokojencev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 12. 2023 / 07:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2023 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Januarja ustanovni kongres stranke Glas upokojencev
Stranka se bo besedah Ruparja zavzemala predvsem za višje pokojnine. FOTO: Tatjana Splichal

Januarja ustanovni kongres stranke Glas upokojencev

Predsednik iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober Pavel Rupar je napovedal, da bodo člani omenjenega društva in iniciative na januarskem kongresu ustanovili politično stranko Glas upokojencev.

Kongres iniciative bo potekal 20. januarja v Ljubljani. Za ustanovitev stranke so doslej zbral več kot 400 podpisov. »Skrajni čas je, da Slovenija dobi stranko, ki ne bo delila državljane na leve in desne, na vaše in naše, ampak bo delovala izključno za dobrobit upokojencev in tudi ostalih, ki se jim godi krivica,« je povedal član izvršilnega odbora Inštituta 1. oktober Rajko Perčič.

Napoved ovadbe predsednice državnega zbora

Na novinarski konferenci so napovedali vložitev kazenske ovadbe zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič zaradi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi, je poročala STA. Kot pravijo, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič zavlačuje z obravnavo predloga zakona o izrednem povišanju pokojnin, ki so ga marca letos vložili v DZ, je povedal podpredsednik društva Igor Černoga. Ovadbo bodo vložili, če jim Klakočar Zupančičeva v sedmih dneh ne bo odgovorila, kdaj bo DZ začel obravnavo njihovega predloga, je dodal Rupar.

O oceni ustavnosti plačevanja rtv-prispevka

Na ustavno sodišče bodo po Ruparjevih besedah vložili pobudo za oceno ustavnosti plačevanja rtv-prispevka »neposredno iz neto pokojnin in neto plač«. Ustavno sodišče o vsebini ni presojalo, saj meni, da nimajo pravnega interesa. Kot je navedel Rupar, je ustavno sodišče navedlo, da društvo ne more biti stranka v postopku, te pravice pa nima niti Rupar, saj nima rtv-priključka. V pripravo nove pobude so zato vključili strokovnjake in upajo, da bo sodišče odločalo tudi o vsebini.

Včeraj izplačan zimski dodatek

Pavel Rupar je spomnil tudi na izplačilo zimskega letnega dodatka, ki so ga upokojenci včeraj prejeli prvič. »Božičnica je nedvomno posledica naših pritiskov,« je zatrdil Rupar, ki meni, da je ta dodatek prenizek, upokojenci pa po njegovih besedah niso dobili napovedanega zneska, ampak manj.

Zimski dodatek sicer znaša 40 odstotkov letnega dodatka, ki je bil izplačan junija in se je gibal v razponu od 145 do 455 evrov. Tistim, ki so junija prejeli 145 evrov dodatka, je pripadel zimski dodatek v višini 58 evrov, tisti, ki pa so bili junija upravičeni do 455 evrov, so včeraj dobili 182 evrov, so pojasnili na pokojninskem zavodu.

Nalaganje
Nazaj na vrh