Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tina Bregant na shodu upokojencev: Vztrajamo, stojimo pokončno in se ne vdamo!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 12. 2023 / 20:05
Oznake: Parlament, Premier, Vlada
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2023 / 20:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tina Bregant na shodu upokojencev: Vztrajamo, stojimo pokončno in se ne vdamo!
Po navedbah organizatorjev se je shoda udeležilo 23.000 ljudi. FOTO: FB Pavel Rupar

Tina Bregant na shodu upokojencev: Vztrajamo, stojimo pokončno in se ne vdamo!

Petkovega devetega vseslovenskega protestnega shoda upokojenk in upokojencev na ljubljanskem Trgu republike z okolico se je po besedah pobudnika Pavla Ruparja udeležilo 23.000 ljudi.

Pavel Rupar, predsednik Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in Društva Inštitut 1. oktober, ki ravno preraščata v politično stranko s preprostim imenom Glas upokojencev, je tokrat mesto osrednjega govornika na shodu prepustil zdravnici Tini Bregant, tudi ljubljanski mestni svetnici, ki se omenja kot resna kandidatka za nosilko liste nove upokojenske stranke na evropskih volitvah.

Ljudje, ki jim je mar in se ne vdajo

»Ne vidim čemernih obrazov; vidim sodelovanje, energijo, ljudi, ki jim je mar in ki se ne vdajo; ki so odločeni, da se ne bodo pogreznili v to čemerno mrakobo in močvirje, ki nas obdaja, pač pa bomo skupaj šli naprej,« je poudarila Bregantova.


Niso halucinacija vladajočih

»Mi nismo halucinacija vladajočih. Smo ljudje, ki nam ni vseeno, želimo boljše življenje za vse. Nekaterim je zares težko: splošna draginja, ko si ljudje odtrgajo od ust, zapirajo radiatorje in se toplo oblačijo, da kaj prihranijo; poplave, ki še niso sanirane in vnašajo obup med nas. Kljub vsemu hudemu pa še vedno vztrajamo in ostajamo na svoji zemlji, stojimo pokončno in se ne vdamo,« je dodala.

Redne uskladitve niso nobeno darilo!

In nadaljevala, da si vlada želi, da ji ploskajo, ko čas do januarske redne uskladitve pokojnin premošča z izpolnjevanjem zakonskih obvez: »Ne, ne moremo ploskati za nekaj, kar je zanje obvezno; ne moremo ploskati, ker je inflacija visoka, kar občutimo ob koncu meseca. Redne uskladitve niso nobeno darilo!« je opozorila govornica.

Je čakanje v dolgih čakalnih vrstah za nas koristno?

Vprašala se je še: je to, da nekateri nimajo osebnega zdravnika, dobro? Je čakanje v dolgih čakalnih vrstah za nas koristno? Je dobro, če želita ministrica za zdravje in vlade uvesti prisilno delo za zdravstvene delavce, premeščanje zdravstvenih delavcev po presoji ministra, z dežuranjem ne glede na starost ali zdravstvene omejitve?


Čemu bi lahko služil predlog zakona o evtanaziji?

»In nenazadnje: čemu bi lahko služil predlog zakona o evtanaziji? Če nas že zdaj smatrajo za breme državni blagajni, bolnike za breme zdravstvenemu sistemu, če nas smatrajo za breme – komu že? Morda breme vodstvu v državi, ki ste jo vi pomagali vzpostaviti? Državi, za katero smo se odločili, da bo naša?« je izpostavila dr. Tina Bregant.

Medgeneracijsko sodelovanje in sožitje

Brez starejših ni mlajših, brez očetov in mater ni sinov in hčera je podčrtala; namesto delitev in prelomov si želi medgeneracijskega sodelovanja in sožitja, da bi vsi živeli skupaj, bolje in si pomagali; »Če smo skupaj, smo močnejši. Tu nas je veliko. Nihče ne bo prižgal plamena sodelovanja in podpore namesto nas. To je naša naloga,« je še dejala Bregantova.

Vemo, kaj želimo, pa tudi, česa nočemo

In zaključila: »Vemo, kaj želimo. Vemo, kaj hočemo. Marsikaj znamo doseči. Vemo pa tudi, česa nočemo in česa ne bomo dopustili, da delajo nam in našim otrokom. Prihaja kristalna zima z ledenimi svečami, a nato prideta otoplitev in pomlad, ki jo bomo pričakali skupaj in si pomagali. In bomo tiste, ki nas pri tem ovirajo, zavajajo in prinašajo okoli, odslovili.«

Vihralo je tisoče slovenskih zastav. FOTO: FB Iniciativa Glas upokojencev Slovenije

Ta moč nastaja iz srca in želje

Pavel Rupar pa je vodilne v državi, zlasti premierja dr. Roberta Goloba, vprašal, koliko časa bodo še preizkušali potrpljenje upokojencev in upali, da bosta usahnili njihova borba in volja. »Povem vam: ta moč nastaja iz srca, iz želje, iz situacije, v katero ste pahnili upokojence. In odraz te situacije je naše zborovanje – še več nas bo!« je zagotovil Rupar.

Zakaj tu vihrajo slovenske zastave?

»Zakaj na vsak naš shod prihaja na desettisoče ljudi? Zakaj tu vihrajo slovenske zastave? Zakaj tu pojemo izključno naše, slovenske pesmi? Zato, ker se borimo s srcem za naše pravice; zato, ker je tu Slovenija; zato, ker smo tu državljani in ljudje, ki živimo za to državo. Ne zahtevamo ničesar, kar nam ne pripada; dovolj nam je, da smo breme naših otrok,« je izpostavil Rupar.

Nalaganje
Nazaj na vrh