Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V boj za županski stolček v Ljubljani tudi dr. Tina Bregant

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 10. 2022 / 07:09
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 07:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
V boj za županski stolček v Ljubljani tudi dr. Tina Bregant
Dr. Tina Bregant je skupna kandidatka SLS in Naše dežele za ljubljansko županjo. FOTO: SLS

V boj za županski stolček v Ljubljani tudi dr. Tina Bregant

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića bo na novembrskih lokalnih volitvah, poleg Mojce Sojar (NSi) in Igorja Horvata (SDS), izzvala tudi dr. Tina Bregant, ki je skupna županska kandidatka Slovenske ljudske stranke (SLS) in Naše dežele.

Doc. dr. Tina Bregant je po diplomi leta 2002 na ljubljanski Medicinski fakulteti opravljala delo mlade raziskovalke in specializantke pediatrije na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike do leta 2013, ko je nadaljevala delo kot specialistka pediatrije in doktorica znanosti s področja otroške nevrologije na primarni ravni v Zdravstvenem domu Medvode. Od leta 2015 je bila zaposlena na URI Soča v Ljubljani, kjer je opravila dodatno specializacijo s področja fizikalne in rehabilitacijske medicine, nato se je zaposlila v kamniškem zavodu CIRIUS kot specialist pediater/fiziater.

Delo z najranljivejšimi jo je naučilo, kaj je v življenju res pomembno

Kot je poudarila sama, jo je delo z najranljivejšo populacijo, otroki in mladostniki s posebnimi potrebami, naučilo, kaj je v življenju resnično pomembno: »To, da te ima nekdo rad in imaš ti njega rad; da ni uspeha brez truda; da nam humor in veselje razsvetlita težke dni. Da je življenje vredno življenja, tudi če je težko in naporno.«


Dejavna na mnogih področjih

Preizkusila se je tudi kot članica Odbora za kakovost in varnost ter poslanka pri Zdravniški zbornici Slovenije, članica uredniškega odbora mednarodne strokovne revije Frontiers, članica podporne ekipe Mladih zdravnikov Slovenije, sodelovala je v Strateškem svetu za digitalizacijo. Sodeluje v domačih in mednarodnih raziskovalnih skupinah ter izsledke raziskav predstavlja strokovni in laični javnosti, je tudi recenzentka strokovne literature.

Poročena in mati treh otrok

Verjame v opolnomočenje ljudi, kajti »več ko vemo in znamo, bolj utemeljene rešitve sprejemamo. Verjamem, da je znanje moč, vem pa tudi, da vse znanje tega sveta ne pomaga, če nimamo srca na pravem mestu. S srčnostjo in empatijo, opremljeni z znanjem, lahko skupaj dosežemo več.« V veselje in navdih so ji otroci in njihov razvoj; verjame, da se, kdor se ukvarja z otroki, ukvarja z našo prihodnostjo. Je poročena in tudi sama mati treh otrok.

Vstop v politiko

V politiko se je podala predlanskega aprila, malo po nastopu tretje Janševe vlade, ki jo je imenovala za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje v času tedanjega ministra Tomaža Gantarja. Pozneje, še vedno v času epidemije covida-19, ob koncu leta 2020, je postala vodja kabineta ministra za zdravje. Na aprilskih državnozborskih volitvah je kot kandidatka gibanja Povežimo Slovenijo v volilnem okraju Šentjur prepričala 4,92 % volivcev, kar je bil eden boljših rezultatov gibanja v državi.

Dr. Tino Bergant za županjo predlagata zunajparlamentarni SLS in Naša dežela. FOTO: SLS

Njen izvir so družina, delo, narava in umetnost

Dr. Tina Bregant je bila lani tudi gostja okrogle mize ob molitvi za domovino, ki smo jo v živo prenašali tudi na Družininem YouTube kanalu. Tedaj je poudarila, da ji izvir predstavljajo družina, delo, narava in umetnost. »Kjer se konča materialno, tam se začne transcendenca. Bog je ljubezen,« je tedaj izpostavila.

Kot pediatrinja dnevno vidi, kaj je možno izboljšati

Kandidatka za županjo dr. Tina Bregant je na včerajšnji predstavitvi poudarila, da je »danes tu zlasti kot Ljubljančanka, ki čuti in ve, da se je v Ljubljani v zadnjih letih storilo ogromno, da pa hkrati kot pediatrinja vsakodnevno vidim, kaj vse lahko izboljšamo na področju zdravja Ljubljančank in Ljubljančanov,« zato se tudi poteguje za županski stolček.

Kandidira za zdravo Ljubljano

Po njenem so zdravstveni domovi odgovornost vsakokratnega župana, zato kandidira za zdravo Ljubljano, v kateri bo imelo 80.000 občank in občanov osebnega zdravnika, v kateri bo imelo 300.000 občank in občanov regionalno bolnišnico, v kateri bo 300.000 občank in občanov dihalo kakovosten zrak brez trdih delcev, ki jih povzroča množični promet, in v kateri bo imelo 300.000 občank in občanov možnost prehranske samooskrbe in čiste pitne vode.


V ospredje stopajo mladi z znanjem in iskreno željo po spremembah

Po mnenju novega predsednika SLS Marka Balažica prinaša dr. Tina Bregant v Ljubljano novo energijo, ki jo Ljubljana potrebuje: »Dobra praksa, ki smo jo udejanjili s postavitvijo novih vodstev v SLS in Naši deleži, lahko služi kot vzor tudi drugje. Prav je, da stopajo v ospredje mladi z znanjem in iskreno željo po spremembah. Tina se dnevno zavzema za spoštovanje človekovega dostojanstva, za enako obravnavo vseh in za nujno solidarnost. To Ljubljana potrebuje.«

Glas prezrtih Ljubljančank in Ljubljančanov

Predstavnik Naše dežele David Ogrin pa je izrazil ponos, da imajo kandidatko, ki se zavzema za prezrte Ljubljančanke in Ljubljančane: »Nisem vedel, da jih kar 80.000 nima osebnega zdravnika. Pomembno je, da odmeva, da v Ljubljani živijo tudi taki – neprivilegirani posamezniki brez zdravnika, ki se jim zdi parkiranje pri UKC izjemno drago. Ljubljano soustvarjamo vsi. Na to Tina opozarja, zato smo jo v Naši deželi podprli.«

Nalaganje
Nazaj na vrh