Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi dvakrat srebrni olimpijec bi bil rad župan

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 09. 2022 / 15:17
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2022 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi dvakrat srebrni olimpijec bi bil rad župan
Lokalne volitve bodo v nedeljo, 20. novembra 2022.

Tudi dvakrat srebrni olimpijec bi bil rad župan

S ponedeljkom, 5. septembrom, so začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 20. novembra 2022, drugi krog volitev županov, kjer bo potrebno, pa bo dva tedna pozneje, v nedeljo, 4. decembra. Volivke in volivci bodo izbirali (nova) vodstva 212 slovenskih občin.

Od današnjega dneva, ki je določen kot dan razpisa volitev, dalje lahko volivke in volivci na upravnih enotah že overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam. Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Politične stranke jih določijo skladno s svojimi pravili na tajnem glasovanju, medtem ko morajo nestrankarski kandidati in kandidatne liste zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev, če želijo sodelovati na volitvah.

Na prejšnjih lokalnih volitvah (2018) se je skupaj za županske stolčke potegovalo 800 kandidatk in kandidatov, od tega 692 moških in 108 žensk; 99 v mestnih in 701 v ostalih občinah. Najstarejši kandidat je imel 78 let, najmlajši pa 24 let. Izvoljenih je bilo 190 županov in le 22 županj.

Koliko podpisov je potrebnih?

Kandidata za člana občinskega sveta ali listo kandidatov mora s podpisi podpreti vsaj odstotek volivcev v volilni enoti (na dan razpisa volitev), toda ne manj kot 30 in ne več kot 1000, medtem ko kandidatura za župana zahteva podpise vsaj 2 odstotkov volivcev, ki so glasovali v 1. krogu na prejšnjih rednih županskih volitvah, toda ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Danes objavljeno število volilnih upravičencev v posamezni občini

Danes mora notranje ministrstvo objaviti število volilnih upravičencev v posamezni občini oziroma volilni enoti, občinske volilne komisije pa morajo javno objaviti potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.

Na prejšnjih lokalnih volitvah (2018) se je skupaj za stolčke v občinskih/mestnih svetih potegovalo 22.314 kandidatk in kandidatov, od tega 12.116 moških in 10.198 žensk; 4396 v mestnih in 17.918 v ostalih občinah. Najstarejši kandidat je imel 96 let, najmlajši pa 18 let. Izvoljenih je bilo 2224 moških kandidatov in 1110 ženskih.

Do vključno 20. oktobra

Volivci bodo lahko pri pristojnem upravnem organu svoj podpis oddali vključno četrtka, 20. oktobra 2022, ko se bo – ob 19. uri – tudi iztekel čas za vložitev kandidature ali liste kandidatov za člane občinskega sveta in za župane. Obenem se bo iztekel rok za vložitev kandidature za volitve članov občinskih svetov predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti pri posebnih občinskih volilnih komisijah.

Enomesečna predvolilna kampanja

Uradna enomesečna predvolilna kampanja bo trajala od četrtka, 20. oktobra, do petka, 18. novembra 2022, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. V nedeljo, 20. novembra, bodo volivci poleg županov in članov občinskih/mestnih svetov odločali tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V občinah, v katerih v prvem krogu noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, bo 4. decembra še drugi krog med dvema najuspešnejšima kandidatoma iz 1. kroga.

Kdo bo kandidiral?

Že dva meseca in pol pred prvim krogom lokalnih volitev pa je že znanih kar nekaj imen, ki se bodo potegovala za županske stolčke. Večina dosedanjih županov v mestnih občinah bo šla v boj za še en mandat, med drugimi Zoran Janković v Ljubljani, Matjaž Rakovec v Kranju, Aleš Bržan v Kopru, Gregor Macedoni v Novem mestu, Bojan Šrot v Celju, Klemen Miklavič v Novi Gorici, Peter Dermol v Velenju in Nuška Gajšek na Ptuju.

Najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar bi bil rad župan Izole. FOTO: FB Vasilij Žbogar

Žbogar bi bil rad združevalni župan Izole

Se pa na kandidatnih seznamih pojavljajo tudi imena, ki doslej v politiki niso bila dejavno prisotna. Eden od njih je tudi najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar, dobitnik treh olimpijskih odličij, ki bo neodvisni kandidat za župana Izole, kjer je eden najbolj priljubljenih in prepoznavnih občanov. »Želim si postati župan, ki bo združeval in bo do vsakogar korekten, pošten in spoštljiv. Župan, ki bo skupaj z vami po štirih letih še bolj ponosen na Izolo,« je občan(k)e nagovoril Žbogar.

Izključevanje mu je bilo vedno tuje

»Čutim, da lahko za Izolo naredim še veliko. Skupaj bomo delali za dobro našega domačega mesta. Delitve na 'naše in vaše' niso moja pot, izključevanje mi je bilo vedno tuje, saj spoštujem vse in vsakogar. Znam usklajevati različne poglede in interese, znam poiskati pot, ki je dobra za vse, ne le za posameznike,« poudarja Žbogar, v tem mandatu tudi izolski občinski svetnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh